Svet

EK pozvala Skoplje i Atinu da se drže sporazuma o promeni imena

Tanjug | 20. maj 2024 | 12:57
EK pozvala Skoplje i Atinu da se drže sporazuma o promeni imena
PROFIMEDIA / Ardan Fuessmann / imago stock&people /

Evropska komisija pozvala je danas Skoplje i Atinu da se pridržavaju dogovora o promeni imena iz 2018. godine.

To je za Euraktiv izjavio portparol Evropske komisije i naglasio da Prespanski sporazum moraju sve strane da sprovode.

"Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ostaju ključni za proces proširenja. Postojeće bilateralne sporazume treba da sprovode u dobroj nameri sve strane, uključujući Prespanski sporazum između Severne Makedonije i Grčke", rekao je on.

Nova diplomatska kriza između dve zemlje izbila je nakon što je nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, koja dolazi iz nacionalističke partije VMRO-DPMNE, rekla Makedonija umesto zvaničnog imena Severna Makedonija, što je zvanično ustavno ime nakon sporazuma o promeni imena sa Grčkom iz 2018. godine, inače poznatog kao Prespanski sporazum.

Incident je izazvao reakcije širom Evrope i SAD, pri čemu su mnogi izrazili bojazan od oživljavanja spora koji se smatra otvorenom ranom za region Balkana.

Tenzije je pojačao i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji je izjavio da će svoju zemlju zvati kako hoće i pozvao Grčku da podnese žalbu Međunarodnom sudu pravde, kako je predviđeno članom 19 Sporazuma, u slučaju da smatra da se time krši Prespanski sporazum.

Prespanski sporazum otvorio je put Severnoj Makedoniji za ulazak u NATO i početak pregovora o pristupanju EU, ali zbog poslednjih dešavanja grčki premijer Kirijakos Micotakis zapretio je da će staviti veto na put Severne Makedonije u EU ako Skoplje ne ispoštuje dogovor o promeni imena.

Grčki lider je takođe naglasio da tri protokola o saradnji koji su na čekanju koji su deo Prespanskog sporazuma, a koja je vladajuća stranka izbegla da to uradi zbog protivljenja nekih tvrdolinijaša u svojim redovima, neće proći kroz parlament.

Protokoli, koji su deo Prespanskog sporazuma, tiču se odgovornosti Grčke u vezi sa kontrolom vazdušnog prostora Severne Makedonije i obezbeđuju Skoplju obuku i znanje o pitanjima EU.