2426, 27 JUN 1997

(nastavak sa prve strane)

RASPAD KOALICIJE "ZAJEDNO"

PROPALA STVAR!

Od Starog zaveta je ostalo da se, na kraju krajeva, svaciji strah ostvari. U slucaju koalicije "Zajedno", cije su programske razlike vesto zatrpane tako da prikriju njeno tehnicko poreklo, strah od raspada isao je za njom kao senka. Cela istorija koalicije "Zajedno" mogla bi da se smesti u pricu o tri meseca: toliko (otprilike) da se rogovi stave u vrecu, jos toliko da se po snegu, vetru, mrazu i uz stalnu asistenciju policije upasuju tri meseca da se pokaze da nikako ne mogu zajedno. Oni koji su otpocetka mislili da se radilo o vestackoj tvorevini, sto je ovde od prve Jugoslavije odomaceni izraz za propalu stvar, sad su dobili slagvort. Podsecace Djindjica da mu se o glavu obilo izneveravanje ideje o, recimo, Demokratskoj alijansi, koja je prethodila stvaranju koalicije "Zajedno".

Dakle, Vuk Draskovic je odoleo pritiscima Zorana Djindjica i Vesne Pesic da sazove Predsednicki savet, nesto kao vrhovnu komandu "Zajedno", ciji je predsednik bio sve do poslednjeg ponedeljka (23. jun). Onda su njegovi koalicioni partneri, s kojima se prema Djindjicevom priznanju nije vidjao bar dva i po meseca, odlucili da se svakako sastanu, makar i u okrnjenom sastavu. (Iskustvo s drugom Jugoslavijom pokazuje da pravog raspada nema bez krnjeg predsednistva!) Dalje se sve zna - u onom dobitnom sastavu oni vise ne mogu zajedno. Glavni urednik "Gradjanina", kome Karici jurisaju na imidz, dakle na dzip, mobilni pa, cak, i na novine, odmah je to stavio na prvu stranu. Takoreci sa urodjenom otmenoscu, saopstio je Srbima na cistom engleskom: THE END. Ovde se to naziva kraj ili, sasvim po srpski: gotovo, nema vise.

Izdajnici i ostali prevaranti

Obradovale su se i druge nove novine koje su se mesecima (na neobjavljenom konkursu) gotovo takmicile u opisivanju svake zadjevice i carke koalicionih partnera. Ali, zasto kriviti novinare - pred takvim rudnikom "sirovina" za punjenje novina, niko pametan se ne bi ustrucavao. Uostalom, budu li prokazani kao raspirivaci vatre, mediji uvek mogu uzvratiti (pod jedan) da su radili svoj posao i (pod dva) da celu stvar nisu izmislili. Dogadjaji su im, uostalom, dali za pravo - razmirice su postojale. Pokazalo se i da su bile nepremostive.

Usledila je, kako to ovde neizostavno biva, citava lavina medjusobnih optuzbi. Draskovic je optuzio Djindjica za saradnju s Milosevicem. "Vrativsi se iz Budve, gde je otputovao specijalnim avionom Miloseviceve partije, lider DS je obelodanio da stavlja tacku na koaliciju 'Zajedno' i da stvara novu koaliciju u kojoj ce biti predstavljena i Socijalisticka partija Srbije..." Predsednik DS, prema saopstenju predsednika SPO-a, leteo je s potpredsednikom SPS-a Miloradom Vucelicem da "pravi blok kriticne mase za sustinske reforme". Prevario je stotine hiljada demonstranata, izneverio velike ciljeve demokratske Srbije, a njegove parole o prosirenju koalicije svele su se na otvorenu kolaboraciju sa onima protiv kojih su gradjani Srbije tri meseca demonstrirali. Pomenuta je i izdaja, kojom se ovde ponajbolje, oduvek, zavrsavaju sve krupne optuzbe. Izdajnistvo je, prosto, ono poslednje za sta se jedan Srbin moze optuziti (ostanulo od Vuka Brankovica).

Djindjic je, sasvim u svom stilu, uzvratio: Draskoviceve izmisljotine! Usput je hladno pomenuo i kucno vaspitanje. Vukova izjava, po Djindjicevoj izjavi, treba da posluzi Draskovicu "kao alibi za podrsku promeni saveznog Ustava". A sta je bilo s tim avionom, Vucelicem, kolaboracijom? Avionom, s Vucelicem, rekao je Djindjic, nisam leteo. "Dnevni telegraf" je u ponedeljak objavio da je Djindjic doleteo u Podgoricu "zaobilazeci redovne linije JAT-a". Sutradan je saopsteno da su se Vucelic i Djindjic dogovorili da "opozicija izadje na izbore, a ostaju iste izborne jedinice".

Na optuzbe o kolaboraciji Djindjic ce, u prvi mah, reci da je "moguca koalicija DS i Demokratske partije socijalista Crne Gore na saveznom nivou". Za najsiru demokratsku alternativu vladavini Slobodana Milosevica Djindjic je, prema pisanju DT, pridobio (u subotu, kad je "nekim" avionom, ipak, leteo u Podgoricu) crnogorskog premijera Mila Djukanovica. S njim se dogovorio oko redosleda politickih poteza u SRJ: "prvo, program reformi, zatim garancije da ce one biti sprovedene i tek na trecem mestu treba traziti kandidata za predsednika SRJ". S takvim stavom ce poslanici DS i DPS-a u saveznom parlamentu (sto bi moglo znaciti da je Djukanovic pobedio u Crnoj Gori) izaci pred javnost. Djindjic je, da potvrdi, valjda, koliki je uspeh njegove podgoricke misije, obecao da ce "poslanici DPS-a odbiti da se izjasnjavaju o licnosti S. Milosevica kao kandidata za predsednika SRJ" a od svojih koalicionih partnera, dakle poslanika SPS-a, traziti program reformi i garancije da ce biti sprovedene.

Sve u svemu, obecanje nove dobitne kombinacije! Na to ce, medjutim, odmah reagovati predstavnici stranaka koje su sa DS, GSS-om i SPO-om zajedno (na istoj listi) izasle na novembarske izbore za savezni parlament, a kasnije otisle svojim putem. Potpredsednik Demokratskog centra Bora Kuzmanovic kao ocigledno dobar poznavalac starog koalicionog partnera (iz vremena zajednicke DS), ocenio je da su i Djukanovic i Djindjic skloni materijalnim i politickim nagodbama. "Mislim da Djindjic pokusava da se ukljuci u lanac nagodbi sa srpskim rezimom, jer ne zaboravite, Milosevic ume da preti ali i da ponudi." Sto se Crnogoraca tice, Kuzmanovic (svakako imajuci u vidu kako su se ponasali u saveznom parlamentu kad su obarani Cosic, Panic i Avramovic) kaze da ni od njih ne ocekuje da urade ono sto obecavaju. I, stvarno, ziva je istina da je Svetozar Marovic obecao da Crnogorci nece dati Avramovica, a da su, onda, s neopisivom lakocom svi poslanici DPS u Vecu gradjana glasali za smenu guvernera.

Nezvanicno u SPO-u smatraju da Djukanovic nije uopste opozicija Milosevicu, a zvanicno izjavljuju da ih susret Djindjic-Djukanovic ne interesuje. Ivan Kovacevic, portparol SPO-a, to je precizirao ovako: osim dogovorenog sporazuma, SPO nista drugo ne interesuje. Odmah iza prve usledice i druga reakcija: ne damo ime "Zajedno". Pasce jos i optuzba da je Milosevic poslao Djindjica u Podgoricu da ubedi Crnogorce.

Portparol Demokratske stranke Srbije Milorad Jovanovic smatra da je DS vec pokazao da koketira "sa jednim i drugim rezimom" i da je, dakle, Djindjic imao motive da s Djukanovicem "ispita teren". "Mozda je Djindjic i reformator, ali Milo Djukanovic to sigurno nije. Kakve je on to uspesne reforme sproveo? Ako je razgranat sverc uspeh, onda je" - po Jovanovicu - Djukanovic reformator.

Zanimljivo, elokventni Uros Suvakovic nije hteo nista da kaze o Djukanovicu, ali je Djindjica ocenio kao "toliko beznacajnog da koliko god se trudi, SPS-u ne moze da naskodi". Sto je najgore, nije Suvakovic u krivu. SPS-u, koji je i pre izbora, izgleda, odneo pobedu nad koalicijom "Zajedno", sada samo ostaje da poentira. Mali gubitak za Srbiju, veliki za SPS - to je to!

Prva laz

Da li ce one stotine hiljada gradjana, koje kao svoju "tekovinu" pominju i Draskovic i Djindjic, ponovo uzeti pistaljke? Da li ce sad demonstrirati zbog jos jedne propale sanse i protiv onih koji su ih tri meseca uveravali da su promene mogucne i da su bas oni ta nada, takoreci garancija da se sveopste propadanje moze, nekako, zaustaviti?

Umesto odgovora NIN moze da ponudi samo podsecanje na pocetak raspada ili kraja koalicije "Zajedno". Dakle, tajni susret Djindjica i Milosevica, usred demonstracija! Posle se saznalo da je Vesna Pesic bila obavestena, ali da je Djindjic sve sakrio od Draskovica. Da li je to bila bas prva laz medju koalicionim partnerima koji su tri meseca izgledali onako slozno i prijateljski, takoreci kao jedna dusa u tri tela. Ta prva laz, veca izgleda i od prvog Adamovog (i Evinog) greha, mogla bi da se uzme kao pocetak kraja koalicije "Zajedno". Nije bilo, toliko, pitanje da li je trebalo da se vidi s Milosevicem ili ne vec da li je Djindjic smeo to vidjenje, pre nego sto je doslo do susreta, da sakrije od Draskovica. Pristalice stranaka prestale su da budu (ako su ikad i bili) pristalice koalicije "Zajedno": espeovci su bili neumoljivi u tvrdnji da ko jednom slaze i prevari, radi to uvek, a deesovci, opet, galantni u shvatanju da jedan opozicioni prvak ima pravo da se sretne s kim hoce i kad hoce a da nikog ne pita. "Slobodan covek", u Djindjicevom smislu, ispao je lazov i prevarant u Draskovicevom gledanju na te stvari.

Ako se za dlaku udaljite od istine, udaljili ste se kilometrima od pravde i postenja! Tako je o lazima mislio apostol Pavle, a pokazace se da je udaljavanje od istine stvarno bilo pogubno po opstanak koalicije "Zajedno". Na prvu laz zatim su dosle i sve druge nevolje koje se medju nerazumnima, obicno, javljaju kao nepresusni izvor svadja. Jesu se oni dogovorili sta ce ko da bude kad oni dodju na vlast (Vuk predsednik Srbije, Zoran predsednik vlade, Vesna predsednik parlamenta), jesu o tome potpisali i sporazum (odmah posle demonstracija), ali je ispala velika nedaca kad se Draskovic (ne mogavsi da izbegne ni klise ni pompu ovdasnjih vlastodrzaca) kandidovao za predsednika Republike. Ispalo je: nije to prioritet! Onda je, jos, Draskovic otisao na Ravnu goru i pomenuo monarhiju i nacionalno pomirenje cetnika i partizana, a koalicioni partneri odmah rekli - opet greska u prioritetu.

Probudjenim gradjanima, koji su liderima pomalo izbili adute za opravdanje da se s nezrelim narodom ne moze daleko stici, morali su dobro da se nacekaju da bi se oni koji su obecali izborne uslove i "okrugli sto" dosetili da je 20. mart (rok dat vlastima) odavno prosao. Tek negde pred samo obelodanjivanje raspada koalicije, lideri su, sve dopisujuci se preko kurira, uspeli da sroce neko pismo i podsete OEBS da ih je vlast izigrala. Oni su, kao, mnogo insistirali, strasno pritiskali, hvatanje vlasti za gusu bio im je jedini posao, pa, eto, na kraju moraju da podsete i na Gonzalesa i zakljucke njegove komisije.

Pravo govoreci, sve je ispalo jos jedna - iluzija. Kako se mogu dogovoriti o bilo cemu oni koji se na vidjaju? Kako se mogu pribliziti oni koji cine sve da se udalje? Pri tome, svi glume da im je koalicija "Zajedno" ono sto bi J.B.Tito nazvao zenicom oka ili Milan Bozic - crvenim slovom u kalendaru. Raspadom koalicije, koji je izgleda bio jedini logican kraj za posvadjanu druzinu, pokazace se da su Djindjic i Pesic o mnogim stvarima mislili priblizno isto, ali da su svakako mislili sasvim suprotno od Draskovica.

Kandidatura Slobodana Milosevica za sefa Jugoslavije i predlog da se za te potrebe promeni savezni Ustav izbacice u prvi plan nove razlike medju koalicionim partnerima. Draskovic je podrzao promene Ustava u (ludoj) nadi da ce na neposrednim izborima Milosevic propasti, a Djindjic odbio svaku pomisao na promene "zbog jednog coveka". Potom su se posvadjali oko bar jos dve stvari - treba li se vracati u republicki i savezni parlament i kako podeliti jos nepotvrdjene mandate u Vecu gradjana. Pri tome je, kao stalna opasnost od pozara, neprekidno postojalo nagadjanje da li ce Draskovic sazvati sednicu Predsednickog saveta.

Sedam izgubljenih godina

Na pomen DS i GSS-a da ce se njihovi poslanici vratiti u skupstine, Draskovic je odgovorio da to ne dolazi u obzir, a slikoviti Bozic dodao: "Necemo da ispadnemo blesavi." Kad je rec o Skupstini Srbije, tu se svako moze vracati po sopstvenom nahodjenju. Sa saveznim parlamentom je mnogo teze, jer kljuc od tih vrata drzi SPO. I tu sad pocinje prica o raspodeli mandata, koje Vesna Pesic smatra "bazicnim pitanjem" nesuglasica. Prema sporazumu, SPO bi u Vecu gradjana trebalo da ima 10 poslanika, DS 6, DSS 4, a GSS i DC po jednog. Zbog izbornog automatizma SPO-u je pripalo 16 mandata i sad ga koalicioni partneri pritiskaju da vrati cetiri mandata DS i po jedan DSS-u i GSS-u.

Posle razlaza, Ivan Kovacevic je objasnio da SPO ima 54 odsto koalicije, odnosno vecinu u "akcijama zajednickog preduzeca". Mogu, dakle, Djindjic i Pesiceva da proglase kraj, ali ce SPO objaviti da li je firma propala ili nije. Jos vaznije od toga je da li ce DS i GSS - namerni da "podnesu na hiljade amandmana", da opstruiraju i ometaju rad obe skupstine - uspeti da, recimo, sprece Milosevicev izbor za predsednika Jugoslavije, izmene Ustava za Miloseviceve potrebe ili donosenje Zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi, pored ostalog, Srbija mogla da se usitni na jos veci broj izbornih jedinica.

Mogucno je da koalicija "Zajedno" stvarno vise ne postoji, ali i kad joj dodje pravi kraj, nece prestati price o njoj. Gradjani mogu da zale, ali ne mogu nista da poprave. Ako su pametni, trebalo bi da promene ugao posmatranja: sve, recimo, sa zabavne strane, kao cirkus ili pozoriste! Jer, jedino s te strane moze, mozda, bez sekiracije da se gleda kako po lepom danu, lepo odeveni i lepo raspolozeni setaju zajedno Draskovic (i naravno Danica), Seselj i Karic. S te strane je, mozda, lepo videti zajedno Djindjica, Djukanovica i Vucelica. Zreo narod ce, vredi pretpostaviti, umeti da pokaze na izborima kako je te slike doziveo.

Posle raspustanja Predsednickog saveta koalicije "Zajedno" Vesna Pesic je izjavila da GSS vise ne snosi nikakvu odgovornost za izjave i ponasanje rukovodstva SPO-a i DS. Za sopstveno ponasanje GSS je odgovoran samo gradjanima i clanstvu svoje partije. Kao objektivan covek, Vesna Pesic, naravno, zna da su na krizi "Zajedno" najvise profitirali njihovi politicki protivnici. Ona je rekla: vladajuci rezim i njegov radikalski satelit! "Zenski Holbruk" koji se prihvatio Sizifovog posla da disciplinuje Draskovica i Djindjica, sad moze da razmislja zasto je Amerikancu poslo za rukom da omeksa Milosevica, a njoj nije upalilo s njima.

Zanimljivo je, ovim povodom, mozda podsetiti i na izjavu gospodje Draskovic po povratku iz Crne Gore. "Za podrsku Milosevicu Crnogorci su dobili 300 miliona maraka od prodaje RTT-a." Ako su takvi trgovci, svaka cast! I jos jedno njeno misljenje nece biti nezanimljivo: Milosevica danas mozemo srusiti, kaze ona, samo s radikalima. Oni su objektivno velika snaga na politickoj sceni!

Djindjic, inace, i dalje tvrdi (ima ona prica "nisam siguran, ali tvrdim") da je Djukanovic najveci protivnik Milosevica. Za razliku od prve izjave (po dolasku iz Podgorice) sada je vec obazriviji. Nije umesno, kaze, govoriti o stranackim koalicijama na saveznom nivou ako DPS napravi vladu sa SPS-om i Milosevic bude izabran za predsednika SRJ.

Naravno da nije umesno: savezni izbori su prosli, ovde je rec o republickim. I sad je pitanje: da li ce - kad su se vec razisli - bolji posao napraviti Djindjic s Djukanovicem i Vucelicem ili Draskovic, eventualno, sa Seseljem i Karicem? Ili je, mogucno, najblizi istini Dragan Veselinov koji misli da treba uciniti sve da u Srbiji bezbolno istrune postojeci rezim i postojeca beogradska opozicija. U svakom slucaju, vredi razmisljati o sedam izgubljenih godina.

Ako se za dlaku udaljite od istine, udaljili ste se kilometrima od pravde i postenja! Tako je o lazima mislio apostol Pavle, a pokazace se da je udaljavanje od istine stvarno bilo pogubno po opstanak koalicije "Zajedno"

Posle razlaza, Ivan Kovacevic, portparol SPO-a, objasnio je da ova stranka ima 54 odsto koalicije, odnosno vecinu u "akcijama zajednickog preduzeca". Mogu, dakle, Djindjic i Pesiceva da proglase kraj koalicije, ali ce SPO objaviti da li je firma propala ili nije

BISERKA MATIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.