Arhiva

Kolumnista za po kući

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Došlo je poslednje vreme. Portparol balkanskih mačo mena javno priznaje da mu feministkinje iskriviše diku i ponos. Doduše, i jači su pod fašističkom štiklom poklekli, pa mu, nekako, priznanje dođe kao molba za milost.

Avaj, ali za vas gospodine Tijaniću nema milosti. Prvo lustracija, potom edukacija, grupna i individualna terapija. Priznanje, pokajanje, pa milost. Tako vam je to u hrišćanstvu, socijalizmu i demokratiji. Setićete se vi raznih zločestih rabota u kojima ste bili mirođija i katalizator. Tamo gde se vi nađete obavezno krenu afere, Mirine il’ Koštuničine, gadosti i nepodopštine.

Ne odgovoriste mi da li ste, u znak zahvalnosti za ljubav i nežnost koju su vam pružale, izgradili vašim babama i inim ženama taj famozni klozet, bar jedan, u Pivi il’ Podujevu, svejedno...

Odaje vas upravo to gde i pod kojim uslovima vršite nuždu. Moguće je to raditi kao životinja - kad i gde se nađete. Dresirane životinje, pak, to rade na mestima gde im je dopušteno i u određeno vreme, osim ako su bolesne. Da se manje uvlačite na neprilična mesta, a više brinete o kondicijama za pražnjenje sopstvene guze, mogli ste već savladati abecedu kulture. Bitno je to i za tekstove koje pišete. Vidi se da ih smandrljavate, na brzinu, s nogu. Nedostaju im koreni (mnogi su pre vas pisali) i perspektiva (čemu nacrnjivanje hartije). Reči vam jure ka zadatom cilju, a on se izmiče. A gazde postaju sve zahtevnije i nervoznije. Prolazi vreme bukača. I ovdašnji otimači, akumulatori kapitala, ratni profiteri i proliferanti bi da se umešaju u pristojan svet. Pogledajte kako gospodin Željko Mitrović umiva svoj sajt. Skoro pa da zaključite da se sve vreme propadanja ove bedne zemlje borio za mir, toleranciju i ženska prava. Da nam je svest ‘mrkla od šljokica, kiča i glorifikacija ratnih zločinaca i lopova, pa da poverujemo. Uzalud se obojica upinjete. Vrednosti se ne mogu nakalemiti. Niko vam ne veruje. LJudi ponešto i zaborave, ali tolike krmače se ne mogu zabašuriti.

A govor mržnje vi čak i ne osećate potrebu da skrijete, kao ni vaš mentor Željko Mitrović. Ne verujem da ste mu se umilkili.

Nadežda Radović,
Beograd