Arhiva

Kobni utorak

Marijana Milosavljević | 20. septembar 2023 | 01:00
Kobni utorak

Uticaj stresa i tip ličnosti takođe imaju značaja u pojavi koronarne bolesti srca. Podložnije su joj ambiciozne, agresivne, nestrpljive, lako iritantne, ljute i osobe sklone takmičenju. One koje imaju veliku energiju i veliki radni elan, koje teže ka uspehu, napredovanju na poslu i znanju. One koje ne priznaju neuspeh i koje ne mogu da se opuste ni kada nisu na poslu.

Nastanak infarkta i moždanih udara kod nas je u porastu za 30 do 40 odsto. Činjenicu da su “staračke bolesti” zarazile mlade lekari pripisuju stresu koji u dužem vremenskom periodu iscrpljuje organizam i njegove odbrambene mehanizme. Ova crna slika se ne odnosi samo na nas. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ove bolesti su tokom poslednje tri decenije najčešće od svih bolesti i predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Evropa je sa rušenjem Berlinskog zida, naročito suočena sa velikim pogoršanjem epidemiološke slike kardiovaskularnih bolesti. To se posebno odnosi na zemlje istočne Evrope. Očigledno je da socioekonomska situacija u zemljama nerazvijenih ekonomija predstavlja nezaobilazan faktor koji značajno utiče kako na učestalost tako i na smrtnost od ovih oboljenja.

Naši kardiolozi već godinama upozoravaju da Srbiji treba više para za lečenje bolesnih srca svog naroda. Liste čekanja za operaciju ponekad se otežu i preko godinu dana, mnogi bolesnici umiru čekajući da stignu na red.

Sada je vreme slavskih i prazničnih gastronomskih bahanalija i retko ko pomišlja na posledice uzrokovane preteranim uživanjem u hrani i piću. A bolest nije teško zaobići. Izbegavajte masnu hranu, šetajte dnevno najmanje jedan sat, batalite duvan i vikendom odlazite u prirodu, savetuju lekari.