Arhiva

Jović se zove, sigurno!

Gorislav Papić | 20. septembar 2023 | 01:00

Da je Dragiša Binić, sportski direktor Fudbalskog kluba “Obilić” nekoliko sekundi duže ostao u svom “porše kabriju”, verovatno bismo imali još jedno profesionalno izvedeno ubistvo sa nepoznatim počiniocem. Verovatno bi, kao u slučaju ubistva Branka Bulatovića, 30 policijskih operativaca mesecima ispitivali sve segmente života ubijenog u nadi da istragu pomere sa početka.

Da sve ne bude kao toliko puta do sad, zaslužna je Binićeva navika da vrlo brzo izlazi iz automobila. I prisebnost da se ugledavši napadače, automatski baci iza automobila, koji je primio dva njemu namenjena metka. Nekadašnja “Zvezdina” zvezda nije čekala nove metke, već je odgovorila na vatru. “Prilično sam siguran da sam ga pogodio” - kaže za NIN Dragiša Binić, inače veliki ljubitelj oružja i stalni posetilac beogradskih streljana. Potvrda njegovih reči stigla je iz KBC “Zvezdara”, koja je te noći primila teško ranjenog momka. U Gradskoj bolnici smo uspeli da saznamo da je mladić došao u bolnicu sam, nešto pre pet sati ujutro. Ustanovljeno je da je pogođen u grudi, da je operisan i da se oseća bolje mada još uvek nije van životne opasnosti.

DNK analiza njegove krvi i krvi pronađene u Višnjićkoj banji u blizini Binićeve kuće verovatno će, već u trenutku kada ovaj broj NIN-a bude na kioscima, pokazati da je to čovek koji je pokušao da ubije Binića.

Prilična neveštost prilikom pokušaja ubistva govori, kaže Dobrivoje Radovanović, direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, da mladić pripada “drugoj ligi” izvršilaca i da je vrlo moguće da čak i ne zna ime naručioca, ukoliko naručilac uopšte postoji. Profesor Radovanović samim tim ne smatra ni da bi svedočenje ovog mladića moglo biti od naročitog značaja za rešenje nekih drugih slučajeva (pre svega, ubistva Branka Bulatovića). “Mi sve kao čekamo da država dobije neki dokaz i počne istragu u sportu, a dokaza je i previše. Ima ih svuda oko nas. Stvar je odluke da se krene ili ne krene na raščišćavanje stanja. Zbog političara u upravnim odborima i ko zna sve čega još, izgleda da je odgovor još uvek ne” - kaže profesor Radovanović.

Inače, taj mladić koji je pucao, ima inicijale B.J. , 31 godinu i iz Beograda je. Binić nam kaže da je saznao njegovo ime i prezime”,(prezime mu je Jović, sigurno). Binić je doznao i čime se bavi i gde stanuje ali da mu to ništa ne govori. “Za mene bi bilo najbezbolnije da je to bila pljačka. Međutim, da je hteo samo da me opljačka, ne bi odmah zapucao.” Uz to, automobil koji Binić vozi “porše kabrio”, jedini je takav u Beogradu i lopov ne bi mogao lako da zaradi na njemu. Šta drugo onda može biti motiv?

Binić kaže da su ga u policiji ispitivali isključivo o stvarima vezanim za fudbal (“kao da o mom privatnom životu već sve znaju”) ali da on ne može i neće da veruje da to ima veze sa fudbalom. “Svako ko se iole bavi fudbalom zna da je moj posao samo struka i da se nikakvim drugim stvarima nisam bavio. A ako je neko rešio da me ubije jer smo nekoga pobedili ili izgubili, onda fudbal kod nas treba da prestane da se igra.”