Arhiva

Čovek u mreži

Marko Lovrić | 20. septembar 2023 | 01:00
Čovek u mreži


Oksfordski doktori za jezik kažu da je reč gedžet u upotrebi možda i svih 150 godina. U 19. veku je navodno služila kao spasonosno ime za bilo koju tehničku napravu čijeg imena Englez u trenutku nije mogao da se seti. Sudbina današnjih gedžeta obrnuta je. Skoro svako mlađi od trideset, i sve više onih koji se svojih tridesetih i ne sećaju, može u svakom trenu imenovati ajpod, ajped i ajfon, samo u trenutku lako zaboravi njihovu svrhu. Prirodno, uzimajući u obzir da su se mobilni telefoni, kompjuteri i foto-aparati do te mere proželi da je za nove gedžete često teško reći šta su. To se dobro videlo i na Gedžet festu, nedavno održanom u beogradskoj galeriji Progres.

Sveža serija samsungovih foto-aparata, na primer, ima bežičnu internet vezu, njome se može slati i elektronska pošta, a Samsung nikako nije jedini proizvođač ovog zametka foto-kompjutera. Ima ih na tržištu već nekoliko godina, samo su i dalje skupi, pa još nema mnogo srećnika koji svoje vrlo originalne fotografije sa putovanja Ajfelova kula u Parizu, Koloseum u Rimu, i slično mogu odmah da podele sa prijateljima. Većinom i dalje moramo nestrpljivo čekati povratak u hotelsku sobu da bismo se hvalili. Naravno, Big Ben možemo da slikamo i mobilnim telefonom i ajpedom, i sliku odmah plasiramo na neku društvenu mrežu, ali oni najčešće nemaju rezoluciju koja nam treba da prijatelji baš pozelene od zavisti. A granice te zavisti više ne postoje onaj kome nije dosta to što svaki digitalni foto-aparat danas može da čuva teret stotina snimaka najviše rezolucije, a ni dodatne memorijske kartice mu nisu dovoljne, sada može bežičnom vezom fotografije odmah pohraniti u internet skladište, i tako sačuvati koliko god želi kadrova Gaudijeve Sagrade familije.

Na Samsungovom štandu u galeriji Progres kažu da ćemo, kako je krenulo, uskoro umreživati i veš-mašine. Šta bismo sa umreženim frižiderom još nije poznato, ali znamo šta možemo sa novim ajpodima, takođe junacima Gedžet festa. Nove generacije džepne spravice koja je isprva bila samo unuka vokmena i dete mp3 plejera imaju i žiroskop, što je korisno ako, recimo, želite da saznate koliko trucka vaš gradski autobus, ili da li vam se upravo ruši avion. Bežična veza, kamera, video-igre, podrazumevaju se. Što se oštrine ekrana tiče, od onoga što može ajpod tač pete generacije, pušten na tržište u oktobru, pozlilo bi mnogom kućnom kompjuteru. Mada ste to do sada verovatno zaboravili, ajpodom možete i slušati muziku.

Najzad, da bi se bilo čovekom današnjice, nije dovoljno samo imati aj-stvarčice, već je potrebna i fizička aktivnost. Japijevski duh traži zdravo telo, pa zato da parafraziramo Umberta Eka svaki mladi poslovnjak koji drži do sebe vežba kako bi ostao u formi, to jest trči dok ne padne mrtav od infarkta. No, garminovi gedžeti svakako mu mogu pomoći da odloži pad zavese. Za trkače i plivače, ova američka firma ima forerunner seriju sportskih satova. Najsvežiji, forerunner 910 XT, u zavisnosti od toga jeste li na suvom ili u bazenu, meri preplivanu razdaljinu, broj zaveslaja, dužinu bazena, brzinu i tempo trčanja, potrošnju kalorija na osnovu broja otkucaja srca, i sve to, naravno, bežično prenosi gde treba. Ako je neko baš zahtevan, na forerunner 910 XT satu može videti i koliko je sati.