Arhiva

Efekat noža švajcarske armije

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Efekat noža švajcarske armije


Danas se muzika kupuje u virtuelnim dućanima, pakuje u telefon koji funkcioniše poput noža švajcarske armije, a kolekcija se drži u oblaku. Slabo ko raspreda o kvalitetu zvuka, ali se zato priča da Gugl plej od ovog meseca nudi kupcima besplatan prostor za skladištenje 20.000 pesama, e da bi muziku mogli da strimuju na svoje Android smartfone i tablet računare.

Zapravo, bez Androida i armije od 700.000 aplikacija, više ne možeš ni sijalicu da promeniš. Naravno, ako se ložiš na Filipsove štedljive Hue LED sijalice sa crvenom, plavom i zelenom diodom, koje kombinovanjem nude zavodljivi spektar od 16 miliona boja. Ali, da bi podesio boje, treba ti adapter i ruter na koji spajaš sijalice. Proizvođač se pri tome kune da je lakši i jeftiniji način podešavanja preko veb-interfejsa ili putem iOS aplikacije, ali zabašuruje da Android aplikacija za podešavanje stiže tek u decembru. Rečju, da bi šarena sijalica radila, moraš da kupiš pametni telefon, aplikacije, adaptere, rutere i kolica da sve to preneseš kući.

Koga ovo izluđuje, ne treba da krivi sebe. Jer, svaka dovoljno napredna tehnologija ne može se razlučiti od magije, rekao je još Artur Kark. Zapravo, padanje u procep koji nameću sprave sindrom je novog doba i stručni termin za sve one užasne trenutke očajničkog pritiskanja dugmića, te rastrzanost željom da svoj tehno ponos razbijete o zid. To je zato što su sprave sve složenije za upotrebu, pa se sudaramo sa efektom noža švajcarske armije, tvrde eksperti. Kognitivni naučnici još su stroži i misle da je problem u podlom dizajnu: Dizajneri postaju tehno pijanice i poneseni novim mogućnostima rezonuju da ne košta previše dodavanje još jedne funkcije, pa zato hajde onda da je unesemo.

Don Norman, autor knjige Dizajniranje svakodnevnih stvari ima inženjersku diplomu sa MIT i petlju da prizna da ga novotehnološki dizajn često zbunjuje, te da se uredno zaglavljuje sa plejerima, hotelskim tuševima, šporetima, prekidačima za svetlo, satovima i vratima. To je zavera ćutanja. Kada stvari ne rade kako treba, mislimo da je to naša greška, niko ne priznaje da se našao u nevolji, prema tome - ništa se i ne menja, objašnjava ovaj borac protiv tehno košmara i ističe da tehnologija polako prevazilazi našu sposobnost poimanja.

Zaista, danas više nije dovoljno imati diplomu inženjera da bi se shvatila prošlonedeljna megavest da novi Krejev superkompjuter Titan smešten u 200 ormana, radi s više od 20 petaflopa računarske snage, te da ga je moguće nadograditi na 50 petaflopa. Jer, samo pre pet godina jedan petaflop, ili milion milijardi računskih operacija u sekundi, bio je zvučni zid koji tek treba probiti. A danas sluđuju i obične naočari, poput Oakley skijaških, sa senzorima i komunikacionim detaljima koji uključuju GPS, blutut tehnologiju, akcelerator, žiroskop i ekran koji daje prikaz informacija vezanih za okolinu korisnika u stvarnom vremenu, te vezu sa smartfonom. Srećni skijaš naočarima upravlja daljincem koji se nosi na ruci i ima iluziju da podatak, na primer pazi drvo, čita na ekranu od 14 inča, udaljenom metar i po.

Mobilni za Bonda

Danijel Krejg u novom DŽejms Bond filmu Skajfol koristi Sonijev mobilni telefon Xperia TL, koji se na tržištu pojavio početkom ovog meseca. Smartfon je opremljen Snapdragon S4 procesorom, ima ekran od 4.7 inča (1280x720 px), fotoaparat od 13 megapiksela, a radi na Androidu 4.0.

Glasovno pretraživanje

Uprkos uraganu, Gugl je službeno predstavio novi Neksus telefon koji je napravio LG, 10-inčni tablet Neksus 10 koji je proizveo Samsung, plus Neksus 4 smartfon, kao i novu verziju Androida, te Google Search aplikaciju koja omogućava glasovno pretraživanje interneta, odlično urađenu.