Arhiva

Mala iz blokova

Dragan Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00
Mala iz blokova

Skupe ulaznice, za koje opet neki kažu da su najjeftinije u Evropi, neće biti prepreka za one fanove svetske pop dive, glumice, zabavljačice, muzičkog, filmskog i televizijskog producenta DŽenifer Lopez, koja u Beogradu nastupa 20. novembra u Kombank areni, u okviru svoje turneje Dance Again. Sem egzotičnog izgleda, Lopezovu je iz mase sličnih izdvojila i energija, koju je uspela jednako uspešno da prenese u sve medije, u kojima je dosad pravila karijeru. A za njen šou spektakl kažu da je produkcijski izveden na najvišem nivou.

Dotle nije stigla tek tako. Rođena u opasnom Bronksu, DŽeni iz blokova, kako će kasnije ostati poznata i kod svojih kolega i u javnosti, od pete godine uzima časove igranja i pevanja, a roditeljsku kuću napušta u osamnaestoj godini. Naravno, dobri konzervativni roditelji portorikanskog porekla, ozbiljno su se protivili njenim ranim nastupima, te je bilo lakše napustiti dom i krenuti stazama slave.

nekad Karijeru započinje kao igračica u šou In Living Color, a kasnije je radila kao prateća igračica na turnejama DŽenet DŽekson, u čijem se spotu prvo i pojavila. Bog sveti zna šta je sve prošla dok nije počela da dobija iole zapaženije uloge, koje su pre svega njenu senzualnost isticale u prvi plan. DŽej Lo će u drugoj polovini devedesetih biti jedno od najčešće spominjanih imena, zvezda u usponu, sa očitim ciljem da se na tronu biznisa dugo zadrži. NJeni upečatljivi sparinzi sa filmskim zvezdama poput Vudija Harelsona i Veslija Snajpsa u filmu Voz trezor, te DŽeka Nikolsona u Krvi i vinu doveli su je do uloge meksičke pevačice Selene u istoimenom filmu, zahvaljujući kome postaje poznata širom sveta. Godinu dana kasnije, uspešno se nosila i sa džinovskom anakondom u hitu Luisa LJose koji ju je plasirao u onu visoku ligu filmskih glumica od kojih se ne očekuju glumačke bravure, ali čije je ime garant da će film biti voljen i rado gledan.

DŽenifer je toga očito bila svesna. Nadalje, birala je uloge i pesme upravo po senzibilitetu, ističući u prvi plan svoju vatrenost i neodoljivu privlačnost. Od uloga femme fatale u filmu Potpuni zaokret Olivera Stouna, preko žestoke policajke u Daleko od očiju pored DŽordža Klunija, psihološkinje u morbidariji Ćelija do planerke venčanja u istoimenom filmu, u kome se predstavlja i kao idealni izbor za romantične junakinje. Upravo te 2001. godine, Neplanirano venčanje biva proglašen jednim od ostvarenja sa najvećom zaradom, i u isto vreme njen album J. Lo dospeva na prvo mesto Bilbord top 200 liste. Time DŽenifer Lopez postaje prva izvođačica koja je u istoj nedelji imala album i film na tako visokim pozicijama.

U svetu šou biznisa to je od izuzetne važnosti. Ta činjenica omogućila joj je da godinama nakon toga luta i brlja, tražeći sebe u besmislenim ulogama i lošim filmovima, poput Gilji, Dosta, Sobarica sa Menhetna, Oči anđela ili Devojka iz DŽersija. Utisak popravlja 2006. godine, kada njen novi romkom naslov Za sve je kriva svekrva dostiže solidno zapaženu gledanost, ali vrlo brzo i sama shvata da joj je kalup lepotice iz blokova, u koji su je spakovali producenti i reditelji, poguban za glumačku karijeru.

sad Od tada, filmove snima sporadično, tu i tamo se pojavi u nekoj seriji i epizodi. S druge strane, muzička i producentska karijera kojoj se posvećuje ima dobre rezultate. Do svog poslednjeg svetskog hita On the floor, osobene posvete svim generacijama ljubitelja pop muzike, DŽeni je nabrojala čak 55 miliona prodatih izdanja po celom svetu. Kako poslednjih godina film zamenjuje industrijom mode, tako uspeva da okupi oko svoje kolekcije i za žene i za muškarce. Usput, vrlo dozirano provocira javnost svojim izletima u romantične veze sa nekim od popularnih imena, od Bena Afleka do Marka Antonija, sa kojim i sklapa brak. Svašta su mediji pričali i nagađali, ali DŽeni iz blokova ostaje dosledna sebi i svom putu ka vrhu.

Mala iz Bronksa se danas predstavlja kao najuticajnija žena u svetu šou biznisa. NJena turneja ima za cilj da predstavi sve aspekte te zaista osobene karijere. Shodno tome, možda karta i zaista nije tako skupa, da jednu planeterno uspešnu devojku iz obližnjih blokova.