Arhiva

Kompleksnost različitih korena

Bojana Karavidić | 20. septembar 2023 | 01:00
Kompleksnost različitih korena

Ako preko raspadnutih prilaznih stepenica, uz minimalno osvetljenje, uspete da doprete do centra događanja, sveže okrečenih i osvetljenih izložbenih prostorija MSUV i kada pročitate imena umetnika koja spadaju u elitu regiona i šire Nika Radić, grupa ABS, Tadej Pogačar, Slavs and Tatars koji se bave umetničkim praksama između eks-Berlinskog i Kineskog zida, Živko Grozdanić Gera... shvatićete da se nalazite u epicentru kritičkog/interaktivnog umetničkog promišljanja o stvarnosti, te da i pomenute stepenice opasne za članke i kolena odlično pasuju uz naziv izložbe.

U ovom projektu učestvovalo je 15 kustosa, 87 umetnika raznih nacionalnosti, 11 institucija... i on pokazuje koliko je Evropa kompleksna, fizički i intelektualno, jer u njoj žive ljudi različitih korena koji je ponaosob i sagledavaju. Ta multietničnost bila je razlog da jedna od izložbi, posle Londona, Minska, Lođa, Istanbula i Osla, bude održana u Novom Sadu, u Vojvodini, rekla je na otvaranju umetnička direktorka projekta Barbara Štajner.

Za kustosa novosadske izložbe Miška Šuvakovića, suština svakog demokratskog procesa jeste suočiti se s razlikama. Tako je došao do svoje Asimetrične Evrope, jer su po njemu ideje o sintezi u umetnosti, manje-više napuštene. NJegov koncept obuhvata izložbu, filmske projekcije i konferenciju o kustoskim praksama u Evropi. Izložba je otvorena do 2. decembra.