Arhiva

Isto ili drugačije

V. M. | 20. septembar 2023 | 01:00
Isto ili drugačije

Ali, sada kada je Penja Nijeto i zvanično preuzeo dužnost, nazad se više ne može. Oni koji ne veruju da se PRI u međuvremenu imalo promenila čekaju prvu priliku da se uvere da su u pravu i da se novi, mladi (46) i fotogenični predsednik, osim pojavom, ničim drugim ne razlikuje od prethodnika. Za njihovo i dobro svih Meksikanaca, treba se nadati da greše, i da će se administracija Penje Nijeta pokazati u bitno drugačijem svetlu, jer su problemi s kojima se zemlja suočava ogromni - pre svega kad je reč o široko rasprostranjenom siromaštvu i ekstremno moćnom organizovanom kriminalu.

Meksiko je i domovina prvoplasiranog sa Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu, Karlosa Slima, pa ne čudi što je srpski premijer Ivica Dačić odlazak na predsedničku inauguraciju iskoristio da se sretne s milijarderom u čijem portfoliju dominiraju telekomunikacije. Dačić se, kaže vest, tom prilikom raspitivao za mogućnost da Slim poseti Srbiju i, eventualno, razmotri mogućnosti ulaganja u nju.

Ovo s posetom je, navodno, skoro izvesno; ono s parama će, razumno je pretpostaviti, već ići teže. Izuzev ako Vlada nije rešila da Slimu po svaku cenu utrapi Telekom, ne bi li tako došla do preko potrebnog keša.