Arhiva

Najbolja oda ljubavi

D. Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00
Najbolja oda ljubavi

Šmek dodeli dodala je ceremonija održana na Malti, a Haneke je sem u kategoriji najboljeg filma, proglašen i rediteljem godine, dok su kreacije dvoje glumaca iz filma Žana Luja Trintinjana i Emanuele Rive proglašene najboljim za minulu godinu. Film LJubav trijumfovao je i u Kanu, a kritičari su ocenili ovo ostvarenje kao jednu od lepših emotivnih priča na velikom ekranu, kojom je veliki autor dao posvetu ljubavi i omaž životu koji neumitno prolazi, slikajući dostojanstvo i emocije osamdesetogodišnjeg bračnog para...

Suštinski, film LJubav ostao je bez samo jednog važnog priznanja, nagrade za najbolji scenario, koja je otišla u ruke Timasa Vinterbergera i njegovog koscenariste Tobiasa Lindholma za dansko ostvarenje Lov. Film Sram Stiva Mekvina, koji je bio najveći takmac Hanekeu, završio je sa samo dve sporedne nagrade, za najbolju kameru (nagrada Karlo di Palma) i za najbolju montažu (DŽo Voker) dok je oskarovski favorit Šeprtlja, Krojač, Vojnik, Špijun, od prošle godine uzeo takođe dva utešna priznanja za muziku (Alberto Iglesias) i scenografiju (Marija Đurković). Evropsko otkriće je Budeviđin Kule iz Holandije sa filmom Kauboj, a životnu nagradu dobio je Bernardo Bertoluči.



Kako prenose kritičari akreditovani na dodeli nagrada, četvrt veka evropskog Oskara obeleženo je dostojanstveno, bez velikih iznenađenja u filmskim kategorijama, ali sa intrigantnom prosidbom prilikom primanja nagrada i duhovitim voditeljskim interpretacijama, u upečatljivom okruženju. Dovoljno.