Arhiva

Farsa bez efekata

Petrica Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Farsa bez efekata

Kako se približava Nova godina i početak primene jednog od izbornih obećanja, plaćanje PDV-a tek posle naplaćenog posla, privrednici imaju sve više rezervi prema ovom ustupku vlasti. Poreski stručnjaci i ekonomisti, pak, sumnjaju da u ovaj sistem neće ući više od nekoliko procenata malih i srednjih preduzeća. Uvereni su da će nam se desiti isto što i Sloveniji, jednoj od retkih članica EU koja je prešla na sistem plaćanja tek nakon realizovanog posla, i u kojoj se samo jedan od svakih 100 malih privrednika opredelio za ovaj model.

Nijednom malom ili srednjem privredniku ne bih preporučila da pređe u sistem plaćanja PDV-a tek po naplati posla, tvrdi za NIN konsultant za porez na dodatu vrednost. Ona objašnjava da velika pomoć naročito malim i srednjim preduzećima, kako je u izbornoj kampanji i postizbornim promenama zakona najavljivana, može doneti više muke nego koristi. Jer, u novom zakonu o PDV-u koji na snagu stupa 1. januara 2013. se ne kaže da će određeni deo privrede PDV ubuduće plaćati tek kada naplati posao, nego da će to plaćanje najduže moći da prolongira šest meseci. Onoga trenutka kada taj rok istekne državi će morati da izmiri sve do tada neplaćene poreze. Pa taman i ako nikada ne uspe da naplati svoju robu ili uslugu. To, kažu poreski stručnjaci, privrednike uvlači u još veće finansijske probleme. Onaj ko vam ne plati za mesec, dva, tri, neće vam verovatno platiti nikada. A kada prođe rok od šest meseci, obaveze prema državi se nagomilaju i morate ih platiti odjednom.

Vlasnici firmi čiji godišnji promet ne prelazi 50 miliona dinara i koji će od 1. januara moći da uđu u sistem plaćanja PDV-a tek po realizaciji posla, a ne po ispostavljanju fakture, moraće se odlučiti za jedan od načina plaćanja. Drugim rečima, neće im biti dozvoljeno da prilikom svakog posla odlučuju kako će plaćati PDV, objašnjava naša sagovornica.

Ni Nikolu Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta, ne čudi ocena poreskih stručnjaka da će na novi sistem plaćanja PDV-a preći malo privrednika. On kaže i da sistem PDV-a nije uzrok problema srpske privrede. Zabluda je da se PDV u Srbiji plaća avansno, odnosno po fakturi. Privreda PDV plaća ili mesečno ili tromesečno, a mala preduzeća uglavnom tromesečno. To znači da u proseku plaćaju na 55 dana i u normalnim privredama to je dovoljno vremena da se posao i naplati, kaže Altiparmakov. On dodaje da najveći broj zemalja EU ima sistem plaćanja po fakturi, kakav je trenutno i u našoj zemlji, dok je tek nekoliko ekonomija, poput Slovenije ili Velike Britanije, prešlo na plaćanje po realizaciji. Iskustva sa sistemom plaćanja PDV-a po naplati uglavnom su negativna, a najbolji primer je Portugal koji je najpre prešao na ovaj model, da bi se nakon nekog vremena vratio na staro, kaže Altiparmakov.

Ni privrednici koji su tvrdili da im plaćanje PDV-a po ispostavljanju fakture ozbiljno ugrožava poslovanje, nisu više tako veliki optimisti. Jedan od njih, koji nije želeo javno da se zamera ekonomskim vlastima, kaže da od ovog modela nema ni štete ni koristi. Ni katastrofalnog manjka u budžetu od 120 milijardi dinara, kako je svojevremeno nagoveštavao bivši direktor Poreske uprave, ali ni koristi kako je tvrdio sadašnji ministar finansija i privrede. Pogotovo, dodaje on, što je Skupština u međuvremenu usvojila i zakon o ograničenim rokovima plaćanja koji privredi nalaže da svoje obaveze prema poslovnim partnerima mora platiti najkasnije za 60 dana, čime se sistem plaćanja PDV-a tek po naplati posla praktično obesmišljava. Naravno, sve to pod uslovom da privreda, ali i država, od kraja marta počne da se ponaša potpuno drugačije, te svoje obaveze krene da plaća na vreme, u šta ni oni sami, a ni ekonomisti ne veruju.