Arhiva

Izvinjenje ili sud

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nisam sigurna da li bi trebalo da odgovorim izbornom štabu DHSS, Radojici Pešiću koji je potpisao pismo u NIN-u br.2788 ili vašem kandidatu Vladanu Batiću, jer ne razumem kako raspoređujete zadatke i odgovornosti. Zato ću vam se obratiti svima:

Vaše pismo NIN-u je direktni dokaz da sam predsedničkom kandidatu Vladanu Batiću dala prostor i značaj u skladu sa ozbiljnošću kojom pristupate politici. Jer, tim pismom ste prekršili bar dva zakona okvalifikovavši me kao nekoga ko je bio kandidat na listi Borislava Pelevića i Dragana Markovića Palme. Od kada imam i dokle god budem imala rešenje kojim sam u mojoj redakciji raspoređena u unutrašnjopolitičku rubriku, nisam bila niti ću biti ni na jednoj listi, čak ni stranaka koje su mi po profilu bliže od one uz koju ste me vezali. A da je tako možda bi mogao da vam objasni vaš predsednički kandidat, kada bi se sećao mog indentiteta ili izjava i razgovora koje smo imali tokom desetogodišnjeg demonstrantskog staža. Kada bi se sećao ili interesovao za nas “male ljude” kojima bi da bude predsednik. Međutim, za mene nije bitno da li ste namerno podmetnuli, i po mene i po list za koji radim, veoma štetnu laž, ili ste me, radeći neozbiljno i neodgovorno, pobrkali sa nekim drugim. Pričinili ste mi štetu koja iziskuje izvinjenje sada ili na sudu. A kada takvu štetu proizvede Izborni štab predsedničkog kandidata, koji je uz to bio i ministar pravosuđa, onda vaša tvrdnja da ste bili i bićete ozbiljna stranka, baš i ne zvuči ozbiljno.

Što se tiče mog teksta, nisam imala nameru da budem negativna prema g. Batiću. Naprotiv, želela sam da apelujem na njegovu savest da ne oduzima glasove demokratskim kandidatima sa šansom, u trenutku kada nam je svaka šansa bitna. Nikada ne bih pokušala da apelujem na one za koje ste vi ocenili da im dajem prednost, jer sam verovala da se razumevanje onoga što hoću da poručim može očekivati samo od nekoga ko je podneo veliki teret u vreme 5. oktobra.

Pogrešila sam.
Izvinjavam se.

Sandra Petrušić