Arhiva

Najuzbudljivija književnost u istočnoj Evropi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

“Najbolje je odmah se prepustiti tom neobično gustom tekstualnom tkivu Dragana Velikića. Jer ono je neverovatno. Još jedan dokaz da trenutno najuzbudljiviju književnost u istočnoj Evropi pišu Poljak Andžej Stasijuk, Mađar Laslo Darvaši, Čeh Johim Topol i upravo Dragan Velikić iz Beograda”, kaže Gabrijela Jaskul, jedan od najvažnijih nemačkih književnih kritičara, u prikazu romana “Dosije Domaševski” Dragana Velikića. Prikaz je objavljen u emisiji Radio NDR.

Opisujući Velikićev romansijerski postupak, Gabrijela Jaskul posebno ističe: “Pripovedač se kreće ka svome cilju, a čitalac se nada da se pripovedač nikada ne približi cilju, jer lektira omogućuje sporost u proticanju vremena, meditativnu koncentrisanost, kakvu, pak, pružaju samo najbolji tekstovi Mila Dora ili nedavno opet Bota Štrausa... Dragan Velikić je prevejan autor. Pri takvoj intelektualnoj verziranosti se može zapasti i u opasnost da se previdi ono detinjasti izmaštano u ovom romanu koje baš daje draž nizu mnogobrojnih poetičnih epizoda. U knjizi tako oštroj i tako jasnoj, kao hladno staklo.”

Roman “Dosije Domaševski” objavljen je na nemačkom jeziku u februaru ove godine u izdanju kuće “Mare” iz Hamburga i u prevodu Berbel Šulte.

“Stubovi kulture”, čiji je Dragan Velikić ekskluzivni autor, objavili su dva izdanja romana “Dosije Domaševski”.