Arhiva

Marka Miloševića štiti država

T. Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Marka Miloševića štiti država


Oproštaj grehova Miloševićevog sina deo je političkog dila? Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković, koje je 2000. godine pretukao Marko Milošević, ni nakon žalbe nisu oslobođeni plaćanja troškova sudskog procesa koji je zastareo marta prošle godine. Marko Milošević je prošao nekažnjen. Nije osuđen zbog nanetih teških telesnih povreda. Nije kažnjen zbog neodazivanja sudu.

Ovo je osveta Miloševićevog sistema koji funkcioniše po starom principu, obračun dželata sa žrtvama koji za saučesnike ima neefikasno pravosuđe i samu državu, kaže za NIN poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

A princip je?

Princip oni znaju već sami. Znaju kome treba da sude, kako da sude, čiji predmet da zadrže u fioci, nema potrebe da zove bilo ko da im to kaže.

Ko štiti Marka Miloševića?

Ostaci sistema koje su stvorili njegov otac i majka, kreiranog ne da služi građanima Srbije, nego njegovoj zločinačkoj porodici.

Dačić je izjavio da će policija uhapsiti Marka Miloševića ako pređe granicu?

Ova vlada uzela je doboš i na sva zvona uz jeku bubnjara i dobošara obznanila amnestiju za kriminalce svih fela. I to nam svedoče Zakon o amnestiji, zastarevanje sudskog postupka protiv Jezdimira Vasiljevića.

Nijedna ozbiljna istraga protiv porodice Milošević nije okončana. Pojedinci iz vlasti uzeli su novac da zaustave postupke?

Đinđićeva vlada nije amnestirala bilo koga od zlikovaca. Toj vladi nije bilo potrebno da koketira i kupuje simpatije SPS. A kada su vraćeni u politički život, u institucije sistema, tog trenutka taj mehanizam je počeo da radi onako kako je programiran, čak ne mislim da je za to bio potreban novac.

Otporašima nije uvažena ni naknadna žalba na ovu presudu?

Tragičnija je poruka koju je država poslala i ostalim žrtvama da umesto pravde postoji nepravda.

Proces je namerno odugovlačen, zatim proglašen zastarelim, kako bi se zaštitio sin nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije?

Obesmišljen, razvlačen, proces predstavlja svojevrsnu osvetu režima Slobodana Miloševića uz jasnu poruku da je taj režim ponovo osedlao strah i da su jahači apokalipse nasred pravosuđa u punom galopu.

Zašto Marku Miloševiću nije dosuđeno da plati troškove suđenja zbog odlaganja?

Reč je o osveti bivšeg režima ljudima iz Otpora i nagradi Miloševićevom eskadronu zla.

Prema sudu, upravo su pretučeni otporaši opstruisali suđenje iako ročište jednom nije zakazivano 15 meseci, a Marko Milošević se nije odazivao na pozive?

To je kao da kažete da vetar duva zato što drveće njiše krošnje i grane. Ta rečenica je posebno osetljiva, jer otporaši se nijednog trenutka nisu udaljili iz Požerevca, njihove adrese su bile poznate i policiji i tužilaštvu i sudu.