Arhiva

Srbija nema pravo veta u UN

Jelko Kacin je izvestilac EU za Srbiju | 20. septembar 2023 | 01:00
Srbija nema pravo veta u UN


Da li će se u njemu naći i specifičan zahtev da Srbija ne sme da sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama?


To ne mogu da garantujem, ali je došao trenutak u kome je politička elita Srbije shvatila da se blokiranjem Kosova jedino narušava reputacija Beograda u diplomatskim krugovima. Jeftine poene na temu Kosova više nije moguće postići u srpskom mnjenju. Nema razloga za blokiranje ulaska Kosova u UN jer je Priština već integralni deo regionalnih organizacija i partner na putu ka članstvu u EU. Uostalom, Beograd nema prava veta u Savetu bezbednosti UN. To je stvar nostalgične prošlosti i politike kojoj je Beograd okrenuo leđa potpisivanjem Aprilskog sporazuma.

Zbog čega će ovo poglavlje biti otvoreno od početke i do kraja procesa, ako svakako ostaje mogućnost da Kosovo postane treća strana pregovora i u drugim poglavljima?


Po Strategiji proširenja Komisije prva poglavalja koja se otvaraju su 23 i 24 u kojima leže ključne reforme koje bi u narednih 5-6 godina trebalo da spreme Srbiju za ulazak u Uniju. A dobra je odluka da se i poglavlje 35 otvori na početku zbog specifičnosti odnosa Beograda i Prištine i složenosti sprovođenja procesa normalizacije. Na taj način će se izbeći blokade i nagomilavanje problema odlaganjem. Srbija, između ostalog, treba da uveri države članice da je poglavlje regionalne nestabilnosti zauvek zatvoreno.

Šta bi bio interes Srbije u tome da se teme bez kompromisa sa Prištinom nađu u tom poglavlju?


Interes Srbije je ostao isti i pre i posle pokretanja dijaloga u Briselu. Taj interes leži u punoj normalizaciji odnosa sa Kosovom. To tvrdim i zbog tempa napretka približavanja Srbije članstvu u EU. Više je nego očigledno da je u najboljem interesu Srbije i njenih građana da se dijalog s Kosovom nastavi i produbi.