Arhiva

Američke prevare i iznenađenja

Viktor Vilotijević | 20. septembar 2023 | 01:00
Američke prevare i iznenađenja


Kako je sarkazam postao najbolji manir u televizijskim živim programima, tako su se i voditeljke 71. Zlatnog globusa glumice Tina Fej i Ejmi Poler postarale da celokupna ovogodišnja dodela održana prošle nedelje u Beverli Hilton hotelu, prođe u takvom raspoloženju. Ono što će se iz duhovitih replika sigurno pamtiti, jeste njihova izjava o upotrebi protetičkih polnih organa na filmu u 2013. godini, koji su viđeni u čak tri nominovana filma. Ubrzo zatim su Tina i Ejmi nastavile u sličnom maniru: Želimo dobrodošlicu svim prisutnima, kao i ženama i gejevima koji prate dodelu nagrada od kuće. Sama ceremonija trajala je tri sata, ili kako bi to Martin Skorseze nazvao prvi čin, zbog trajanja njegovog najskorijeg ostvarenja Vuk sa Volstrita, koje je skraćeno na samo tri sata!

Sama dodela nagrada je tako donela više komičnih momenata nego prethodnih godina, te je voditeljski duo pokupio sve pohvale, kako od publike tako i od kritike. Ipak, osetilo se da je sve u minut isplanirano jer nije bilo dobitnika nagrade koji nije bio prekinut neprijatnom muzikom koja je naznačivala da treba da se povuče sa bine zbog vremenskih ograničenja.

Priča oko toga da su dobitnici Zlatnih globusa gotovo u 100 odsto slučajeva ranije bili indikacije za Oskare, pre dve godine pokrenula je i raspravu između predstavnika Američke filmske akademije i Udruženja stranih novinara akreditovanih u Holivudu, pa je tako i ove godine glasanje za nominacije za Oskara okončano 8. januara, uoči dodele Zlatnih globusa, da ne bi uticali na članove Američke filmske akademije.

Tako je DŽenifer Lorens uspela da postavi novi rekord kada su Globusi u pitanju, osvojivši drugu nagradu godinu za godinom, ovog puta za sporednu žensku ulogu u filmu Američka prevara reditelja Dejvida O. Rasela, za čiji je film U dobru i u zlu, prošle godine ovenčana i Globusom i Oskarom, te je sa svoje 23 godine postala najmlađa glumica koja je osvojila dve statuete. Američka prevara je apsolutni pobednik večeri, osvojivši tri nagrade od ukupno sedam nominacija. Pored Lorensove, ostvarenje je nagrađeno u kategoriji najboljeg filma (komedija ili mjuzikl) i najbolje glavne ženske uloge u istoj kategoriji (Ejmi Adams).

Višestruki dobitnik je bio i film Dallas Buyers Club, koji je očekivano doneo nagradu DŽaredu Letu za epizodnu mušku ulogu, ali i Metjuu Mekonahiju za glavnu ulogu, što se smatra pozitivnim iznenađenjem, kao i Globus Leonardu Dikapriju za Vuka sa Volstrita, u kategoriji komedije. Kejt Blanšet je kao glavna ženska uloga u drami bila bez konkurencije, te je za film Blue Jasmine osvojila treći Globus, a trenutno je vrlo izvesno da će osvojiti i drugi Oskar. Iako je bilo onih koji su verovali da će Stiv Mekvin dobiti nagradu za režiju, Alfonso Kuaron je na kraju izvojevao pobedu, osvojivši nagradu za Gravitaciju, dok je Mekvinov 12 Years a Slave nagrađen u kategoriji najboljeg filma, drame.

Zanimljivo je i da je ovo prvi put u poslednjih 10 godina da kompanija Harvija Vajnstina (nekada Miramaks films) ne osvoji nagradu ni u jednoj od glumačkih kategorija niti za najbolji film. Ejmi Adams je savršen primer za narušavanje očekivanog scenarija; osvojila je Zlatni globus umesto očekivane Meril Strip. Vajnstin doduše u rukavu ima Filomenu sa DŽudi Denč, koja mu je trenutno najjači kandidat za Oskara, i koju će verovatno progurati do kategorije najboljeg filma i nesumnjivo glavne ženske uloge.

Kada je reč o televizijskim nagradama, ostvarenje Behind the Candelabra Stivena Soderberga odnelo je dve nagrade - za najbolju mini-seriju ili televizijski film i za najbolju glavnu ulogu (Majkl Daglas). Ipak, najveće ovacije je dobila Robin Rajt osvojivši Globus u kategoriji glavne ženske uloge za Kuću od karata. Svoju prvu pobedu proslavila je i Žaklin Bize, koja je u 70. godini nagrađena za sporednu žensku ulogu za Dancing on the Edge.



Ovogodišnja dodela Zlatnih globusa je privukla najviše gledalaca još od 2004. godine, tačnije 20,6 miliona, što je za šest odsto više od prošlogodišnjih 19,67 miliona.