Arhiva

Tobogan

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Tobogan

To što se naduvani tobogan urušio jer je na njemu bilo više od dozvoljenih desetoro dece, ostaje trajno aktuelno pitanje bezbednosti. A to što su relativno malo povređeni, samo je sreća u nesreći, a ne znak da vlasnici tobogana i učitelji mogu da se opuste. Oni neprestano moraju da vode računa o bezbednosti tokom te omiljene dečje zabave. Dečaci uživaju kada imaju utisak da su u toj igri odvažni. A odrasli moraju da vode računa da igra u stvari ne bude opasna.

Tobogan se pojavio kao igra poslednje decenije 19. veka, a proglašen je za sport zahvaljujući slavnom pioniru olimpizma francuskom istoričaru Pjeru de Kubertenu (1863-1937). Iz Kanade je dospeo u SAD 80-ih godina 19. veka i bio popularan sve do 30-ih godina 20. veka kada ga potiskuje skijanje.

Reč tobogan je poreklom iz jezika kanadskih starosedelaca Mikmak plemena, koji govore jedan od algonkenskih jezika. Danas mikmak jezikom govori oko osam hiljada Kanađana. Oni saonice nazivaju otaban, a ne svoje snežne staze i tada slične modernim toboganima. Gotovo u svim evropskim jezicima u upotrebi je evropeizam tobogan, ali neki narodi imaju i svoju varijantu, tako Italijani kažu i scaviolo, Englezi slide, chute, a Nemci Rutschbahn.

Tobogan sankama je olimpijska disciplina. Staza je duga 1.000-1.500 metara, sa dosta zavijutaka, sa nagibom od 10 odsto. Sanke za jednog ili dva takmičara ne smeju biti teže od 25 kg.