Arhiva

Hiperborejska prisećanja

DRAGAN JOVANOVIĆ | 20. septembar 2023 | 01:00
Hiperborejska prisećanja

Da li nam se to vraćaju hiperborejske zime? Zbog njih smo se, pre sedam-osam hiljada godina, i povukli sa Dunava i pobegli na jug, sve do Soluna, Peloponeza, pa, čak i do Krita. Zaista, prošle nedelje sve je na te hiperborejske podunavske zime podsećalo! Eej, i Vučić je lično spasavao decu iz snežnih smetova, a sve uz pomoć Đokovića! Eh, kako bi nam taj dubl dobrodošao u Devis kup meču protiv Švajcaraca! Dok sam gledao Vučića do pojasa u snegu, na vojvođanskoj košavi, došlo mi, bre, da peške zapucam iz Vidova sa mojim šarplanincima! I meni, brale, treba malo reklame za mog Namćora.

Ali, da ne ispadne da sam se ostrvio na Vučića. I Đilas je, u vreme jednih izbora, u vreme poplava, šatro, skakao u nabujalu rečicu Lužnicu kod Babušnice da spasava nekog nesrećnika. Zato sam, prošlog vikenda, na pirotskoj televiziji kod Vladimira Veljkovića, i, rekao da se ništa nije promenilo od prvih višestranačkih izbora; isti cirkus samo pajace menjaju.

Nego, Crkva mudro ćuti, ne učestvuje u hiperborejskoj kampanji. Dobro, ne mislim da je patrijarh Irinej trebalo da se uhvati podruku sa prvim potpredsednikom vlade i da zajedno vade putnike iz zavejanih autobusa tamo negde kod Zrenjanina. Ali, zašto, recimo, ne bi Vučića, na brzinu, ovekovečio neki freskopisac u unutrašnjosti Svetosavskog hrama u Beogradu? Amfilohije je, sa pop Đomićem, u podgoričkoj crkvi, Mila Đukanovića vazneo na nebo sa sve Hristom! Zar, gore u raju, nije već mesto i Vučiću?! Po cenu da budem freskopisan u paklu zajedno sa Titom, Gedžom, Miloševićem i Borisom Tadićem.

K. G. Jung, moj guru iz Švice, smeška se pa kaže: Mani se tvojih pošalica! Da li si silazeći u moju pećinu punu arhetipova, konačno, saznao da su naši bogovi, u stvari, vanzemaljci, i, da su tu i sada, na zemlji, među nama! I da ih ima svakakvih; plavookih, visokih i dobronamernih, ali i zlih i omalenih poput Dačića! Zato, valjda, Vučić i hoće da se otrese malog iz Žitorađe ili sa Andromede, mada ni Vučić nema plave oči, što će reći da nije sa Sirijusa, to jest, da nije od dobronamernih vanzemaljaca...

U taj čas, gle, javlja mi se Bilja iz Bgd. Žali se na košavu, ali mi i javlja da su, po staroj kineskoj legendi, bogovi u Kinu sleteli pre 12.000 godina, i, da su bili plavooki i visoki kao Srbi kako ih je, bar, opisao akademik Kljosov sa Harvarda. Bajdvej, on tvrdi da je Balkan prapostojbina arijevaca i da je srpski gen R1A star 12.000 godina!

U nedelju su, u Divljani, lovci slavili kraj sezone uz obilje vina i srnećeg gulaša. A na haubama džipova doneli su tri ubijena vuka. Dolaze, dolaze vučja vremena u kojima će Vučić i Vuk, mislim, Drašković, izgleda, u koaliciju i to će, konačno, da upropasti Srbiju... Kod Vidovog hrama čeka me moja Crna: Ne boj, se neće oni stići da upropaste Srbiju, niti će Putin i Obama zaratiti. Zli vanzemaljci kazniće nas kišom meteora ili nuklearnim ratom tako da će nam ova hiperborejska zima biti kao mačji kašalj.