Arhiva

Umetnički otisci

Stefan Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00
Umetnički otisci


Retrospektivna izložba radova Jugoslava Vlahovića Knjiga otisaka, koja traje do 5. jula u Muzeju primenjene umetnosti, predstavlja gotovo pola veka stvaralaštva ovog ilustratora, karikaturiste, grafičkog dizajnera i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti. Ponosno ćemo dodati i dugogodišnjeg glavnog ilustratora NIN-a.

Koncipirana je kao pregled njegovih najznačajnijih radova sabranih u 12 autorskih knjiga koje je autor sam grafički oblikovao i objavio, a posebna celina će biti pregled najvažnijih naslovnih strana NIN-a od 1977. do prošle godine. Prema Vlahovićevim rečima, na njima se lepo vidi istorija lista, kao i istorija ovdašnjih društvenih kolanja, prelomnjenih kroz univerzalna, filozofska pitanja. Izložba se u tom smislu može sagledati i kao knjige grafičkih otisaka, ali i kao knjige u kojima je Vlahović duhovito i katkad gorko tumačio otiske vremena.

Među tim otiscima se vremenom kao simbol NIN-a izdvojio Čitač iz 1978. kada je naš nedeljnik prešao na kolor štampu. To je ilustracija za rubriku ,Mala anatomija‛ Juga Grizelja, koji me je 1976. i doveo u NIN, priča Vlahović i dodaje da je rad Žica, nastao nakon uvođenja sankcija, osvojio mnoge nagrade. Izvesno zbog širokog interpretativnog spektra prikazuje delić neba sa slobodnom pticom u letu, u čemu može da se prepozna svako neslobodno društvo.

Na izložbi su predstavljeni i radovi izlagani po svetskim galerijama, objavljivani u domaćim i stranim listovima, štampani kao grafička oprema brojnih knjiga, kao i neizostavni omoti albuma Riblje čorbe njih 24 zvanična. Specifičnost Vlahovićevog izraza, koji ne zavisi od tehnike, upravo je ono što odlične razlikuje od dobrih i jedinstvene od zanimljivih.