Arhiva

Pojela maca

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Pojela maca


Serbian Hackers jedan je od mnogih portala srpskog veb-neba s uputstvima za rušenje sajtova, gde posle upozorenja da hakerišete na sopstveni rizik sledi detaljisanje o obasipanju mete gomilom smeća koje će je preopteretiti dok se ne sruši, te programima za pingovanje, s preporukom da valja skupiti društvo po naselju gde živite i složno krenuti u to, pa će za par minuta doći do pada stranice.

Da li iza prošlonedeljnog obaranja Peščanika stoji raja iz kraja, koja ovaj sajt sa sloganom ako vam je dobro, onda ništa doživljava kao iritantnog zviždača, ili pak Vlada koju nervira internet-čačkanje po doktoratima njenih zvaničnika, biće predmet spekulacija i zabrinutosti, sve dok se nadležni organi za ovu vrstu kriminala ne isprse s nezavisnom istragom, u kojoj nema mesta za pojela maca zabašurivanje.

Bez toga se sve drugo, od zabrinutosti i upozorenja predstavnice OEBS-a za slobodu medija zbog hakerskih napada i internet-cenzure, do uveravanja premijera Srbije da će se lično pozabaviti blokiranjem sajtova, svodi na igru mačke i miša, koju je britanski pronalazač, tvorac veba i direktor kompanije World Wide Web Consortium (W3C), ser Tim Berners-Li okarakterisao kao podmuklu. On je u intervjuu Tajmsu optužio zapadne vlade za licemerje zbog špijuniranja na internetu, dok istovremeno kritikuju represivne lidere širom sveta zbog toga što rade isto to.

Inače, Tim Berners-Li (rođen 1955), koji je pre 25 godina izumeo ovo što sada zovemo World Wide Web (zbog čega je odlikovan plemićkom titulom sera, te nazvan ocem interneta), tvrdi da civilizacija zavisi od zviždača, pa ih zbog toga moramo zaštititi i insistira na građenju poverenja javnosti u sigurnost interneta kao besplatnog i sigurnog mesta za interakcije i pronalaženje sadržaja. Pa kaže: Ako ljudima oduzmete tu sigurnost, oduzećete im i moć za rešavanje mnogih problema.

Iz tog ugla najgora stvar u ovoj srpskoj sajber aferi nije pad Peščanika, jer ruku na srce, padali su i Dveri i Ministarstvo pravde i sajtovi Fakulteta bezbednosti, Gej strejt alijanse, Srpske pravoslavne crkve, Grand produkcije, Siti rekordsa i ko sve ne, već utisak da vlast zbija redove i ne da na se. Nije izostalo ni odbojno terciranje šefa privatnog univerziteta na lošem glasu, sa čijeg je servera izgleda pokrenut napad na Peščanik, iako bi umesto larme bila primerenija obična saradnja na otkrivanju počinilaca ili bar pristojno ograđivanje od sajber-napada, što bi uradila svaka normalna škola koja drži do svog kredibiliteta.

Na primer, kada je kompjuterski crv lansiran s Kornel univerziteta zarazio 6.000 računara 1988, kao krivac je identifikovan student Robert Moris i osuđen na zatvor, novčanu globu i 400 sati rada za opšte dobro (nije mu pomoglo što mu je tata funkcioner NSA), a izvorni kod njegovog crva je izložen u Bostonskom naučnom muzeju. Ako možete u budućnosti da zamislite jedan takav eksponat u domaćem Muzeju nauke i tehnike, onda se maniru pojela maca ovdašnje zabašuriteljske realnosti bliži kraj, a vi ste optimista do jaja.