Arhiva

Dobro, onda nećemo u EU

Tanja Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Dobro, onda nećemo u EU

Foto Vesna Lalić

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić potvrdio je za NIN da će biti sasvim sigurno kandidat na izborima za predsednika ove stranke nakon povlačenja njenog osnivača i dugogodišnjeg lidera Vojislava Koštunice. Aligrudić tvrdi za NIN da nema sukoba u stranci oko političke ideologije i da su stavovi oko EU i NATO jedinstveni i nepromenjeni.

NJegova stranka i dalje je u jakim vezama sa ruskom partijom Jedinstvena Rusija. Kaže da tu nije reč samo o čistoj ljubavi, već o mnogo dubljoj interesnoj povezanosti, i sam se, kako je otkrio NIN-u, pre četiri meseca video sa Aleksejom Puškovom, predsednikom spoljnopolitičkog odbora ruske Dume. S obzirom na to da smatra da premijer Aleksandar Vučić uvodi Srbiju u EU, ali i puzajući u NATO, čemu se protivi DSS, da između ostalog uvodi mere štednje - Aligrudić ih naziva idiotskim - koje se zasnivaju na smanjenju plata i penzija, čime se smanjuje potrošnja, ta partija, kako kaže, želi da postane što čvršća opozicija u budućnosti iako je danas gotovo nevidljiva.

Kandidat ću biti skoro sasvim sigurno, možda će biti još neko, ali ko bi to mogao biti, ne mogu da kažem. Ko god bio, dobro je došao. Na kraju krajeva, izbor predsednika stranke je demokratski čin i potpuno je prirodno da ima više kandidata.

Da li će izbor kandidata odslikavati razlike i sukobe unutar stranke?

Sukoba nema, to vam garantujem. Ko hoće da se kandiduje, neka se sam prijavi predsedništvu stranke kao što sam se ja prijavio. Odlučio sam to u okolnostima u kojima Aleksandar Popović ne može da bude kandidat, a niko drugi se nije prijavio.

Aleksandar Popović neće ili ne može da se kandiduje za predsednika stranke? Reč je o njegovim ličnim razlozima ili o neslaganju sa politikom stranke?

Ne, potpuno je jasno da je to apsolutno iz krajnje ličnih razloga, a ako su to lični razlozi, to je pitanje za njega. Jedino mogu da garantujem da razlozi nisu politički, kao i da ne postoje sukobi u stranci.

Da li Koštunica i dalje dolazi u stranku? Srećete se s njim? I da li vas podržava kao kandidata?

Vojislav Koštunica je u nekoj vrsti penzije. Povukao se. On podržava stranku, politiku stranke koju je stvarao i nada se da ćemo biti tu da očuvamo ono što je stvarao, kako bi organizacija ostala politički homogena, rešila probleme sa kojima se suočava, i da napreduje. To znači da on neće podržati mene lično ili bilo koga drugog, jer za to nema ni razloga, on podržava integritet stranke i nastavak one politike koju je stvarao.

Negirate postojanje sukoba u partiji iako se može čuti da ima više neslaganja i frakcija?

Za te frakcije ne znam, verujte. Ne mogu da kažem da jedini plediram za poziciju predsednika partije, a to što može biti više kandidata ne znači nužno neslaganje u partiji. To može da znači razliku u stilu i prezentaciji jedinstvene politike. Verujem da mogu na najbolji način da ispunim taj zadatak i pokrenem promene, ali ne verujem da to mogu sam da učinim. To možemo samo zajedno, kao tim i partija.

Ko je sve u stranci uz vas?

Ko sve nije ?! (osmeh). Šalim se. Ne bih nabrajao. Ne zato što ne znam koga bih naveo, nego zato što bih nekoga neopravdano preskočio. Siguran sam da je u pitanju većina. Ne znam ko sve može biti protiv mene, ali možda bi me i neki od njih podržali kad bi bilo ili-ili. Ne znači da nemam protivnike. Ne znači da nemamo nesuglasice. Imamo ih, ali to nije politika stranke. Verujem da je od samog kandidata bitnija politika, a dobar kandidat mora biti za očuvanje jedinstva stranke i njene politike - politike neutralnosti. To je ono što nas čini posebnim i pravom opozicijom današnjoj vlasti. I oko drugih stvari, koje su više tehnička pitanja, dobro razgovaramo i nađemo neko rešenje. Najčešće se ne preglasavamo ni oko čega, već nekako kroz razgovor utvrđujemo šta je preovlađujući stav i idemo dalje.

Šta su najkrupnija neslaganja u DSS? Ublažavanje retorike oko Kosova, Evropske unije?

Ne! Tu ne postoji nikakva pukotina. Jedino oko čega smo zabrinuti je kako da širimo ideju, kako da budemo što bolje shvaćeni i prihvaćeni i da sve te negativne klišee, obrasce koji su se godinama stvarali, na što jednostavniji način odbacimo. Tu ćemo biti angažovani i to je naša ideja. Govoriti da smo pogrešili u našim stavovima o Kosovu ili Evropskoj uniji, bilo bi suludo.

Šta radi Aleksandar Nikitović i da li je aktivan u DSS?

Moram da kažem da ja nisam zadužen da pratim šta koji član stranke radi. On nema funkciju u stranci trenutno. Bio je zaposlen kao savetnik predsednika i od kada je otišao sa tog mesta, nemam uvid šta privatno radi. Nekoliko puta sam se čuo s njim oko nekih pitanja koja su me zanimala. Ali u DSS ima nas 75. 000 članova i ja nisam sa svima njima blizak prijatelj.

Gradimir Nalić je u stranci?

Dugo ga nisam video. Zaista ne znam, potpuno sam ga izgubio iz vida. Nikada nas posao nije doveo tako blizu da bismo sedeli i radili nešto zajedno. Možda smo se u toku kampanje, pripremanja stranke za izbore, pripremanja izbornog materijala, nekoliko puta sreli, ali to je bilo davno.

Da li ima još agenciju za obezbeđenje?

Ne popisujem imovinu i privatne poslove članova stranke, pogotovo onih za koje nisam siguran da su još uvek članovi stranke. Niti mogu da pamtim ko se sve učlanio ili iščlanio od 1992. do danas. Jednostavno, stranka je živ organizam. Ako neko od nas ode, znači ili da se politički ne slaže ili možda ima neke druge motive, pa mu stranka više nije korisna.

Interesantno, kada je Nenad Popović izašao iz stranke, rekao je: idem jer vidim da se pravi neka podela. Neverovatna kontradiktornost! On izlazi is stranke, izaziva na cepanje, i daje izjavu o nekim podelama, pri čemu niko u stranci ne zna o kakvim podelama je reč. Podneo je ostavku na funkciju potpredsednika, pa ako se nikada nije pojavio, nikada nogom kročio na naše sastanke od marta naovamo, onda ja ne znam o čemu priča.

Da li je DSS samo politička prošlost?

Ne, to nije. Ali mi moramo naći način kako da približimo naše stavove građanima i da ih učinimo jasnijim.

Šta najviše zamerate Vučiću?

Najviše mu zameramo politiku. On pretpostavlja interes EU interesima Srbije, on pretpostavlja interes NATO, koji se prelama sa interesima EU, interesima Srbije. I EU i NATO su postali jedan politički konglomerat. Ako Brisel nama kaže: Slušajte, to sa Kosovom mora da se završi tako što ćete potpisati sporazume koje mi u Briselu pripremamo i koji faktički predstavljaju priznanje Kosova, a na kraju ćete morati i da formalno prihvatite nezavisnost Kosova, kako to nemački funkcioneri govore, onda mi treba da odgovorimo da nećemo članstvo u EU. A to što Vučić radi je istovremeno i puzajući ulazak u NATO, iako on to nijednom rečenicom javno neće reći.

Ako je, kada je reč o Kosovu, stvar ultimatuma, postoji li drugo rešenje?

Mi imamo rešenje. Neko vam kaže: Slušaj, ako hoćeš da budeš član, molim te odseci jednu nogu. Mi kažemo: Neću da odsečem nogu, jer me to boli. Mislimo da ovo nije čak ni odsecanje noge, ovo je bukvalno ubijanje Srbije, vađenje srca. Ali ako o tome moramo da pričamo na taj način, mogu da kažem da je izlaz iz ove situacije rečenica: Dobro, onda nećemo u EU. Ali ta rečenica ne sme da bude ljutita, konfrontirajuća, mora biti odlučna, jasna i konstruktivna.

Šta bi taj predlog sadržao?

Treba produbljivati odnose sa zemljama van EU, kao što je slučaj sa Rusijom. Mora da sadrži i predlog za nastavak saradnje sa EU koji mora da menja odnos koji se sada gradi. Ne možete da nemate nikakav odnos sa okruženjem, ali ne možete uspostaviti odnos tako da trpite štetu. Mi mislimo da je članstvo u EU loše za nas i da taj odnos moramo da gradimo na drugačijim osnovama. Ali sigurno je da sve članice EU nemaju iste stavove niti postupaju isto oko svih pitanja i kada je reč o politici i kada je reč o ekonomiji. A položaj zemalja van EU je kudikamo lakši jer mogu da zaključuju bilateralne ugovore i tamo gde bi članstvo u EU delovalo ograničavajuće. I to bi za nas bio daleko povoljniji položaj nego što bi bio naš položaj kao članice ili ovako crnog kandidata kakvi smo sada. Neka mi samo neko kaže da će Merkelova narediti nemačkim firmama da prestanu da sarađuju sa Srbijom samo zato što je Srbija odlučila da ne ide u EU.