Arhiva

Ključar ukrajinske krize

S. S. | 20. septembar 2023 | 01:00
Ključar ukrajinske krize
Na čelu norveške vlade je proveo ukupno gotovo deset godina, pre nego što je izgubio na izborima prošlog septembra. Za vreme svoje vladavine je značajno popravio norveško-ruske odnose, što predstavlja njegovu komparativnu prednost, budući da su i SAD, Velika Britanija i Nemačka takođe otvoreno stale uz njegovu kandidaturu. Smatra se da može da bude ključna figura u rešavanju i mogućim ishodima krize u Ukrajini.

U ranoj mladosti komunista, kasnije liberal socijaldemokratskog usmerenja i član norveške Radničke partije, postao je prepoznatljiv kao ministar finansija za čije vreme je izvršen najveći talas privatizacije u Norveškoj koji se pamti. Vrlo je naklonjen EU, a u bezbednosnoj politici potencira međunarodni dijalog, ali i povećanu vojnu potrošnju.


Povodom 160 godina rođenja velikog naučnika

Literarni konkurs u čast Mihajla Pupina

Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin i kompanija Telekom Srbija, uz podršku Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, raspisali su literarni konkurs za sve osnovne i srednje škole u Srbiji posvećen naučniku Mihajlu Pupinu, u okviru obeležavanja 160 godina od njegovog rođenja i 90 godina od kada je za svoju autobiografiju Sa pašnjaka do naučenjaka dobio Pulicerovu nagradu. Tema literarnog konkursa za osnovce je: Moj susret sa Mihajlom Idvorskim Pupinom, a za srednjoškolce: Mihajlo Idvorski Pupin u susretu sa mnom.
Telekom Srbija je za najbolje radove pripremio vredne nagrade, koje će biti uručene na Sajmu knjiga. Radovi za konkurs mogu da se šalju do
15. oktobra, a najbolji će biti uvršteni i u stalnu postavku virtuelnog muzeja Mihajla Pupina na sajtu www.mihajlopupin.rs.