Arhiva

Stvar prestiža

Dragan Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00
Stvar prestiža


Posthumna nagrada za životno delo, Mali princ, koju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, nedavno preminulom britanskom režiseru, scenaristi i glumcu Timotiju DŽonu Bajfordu, obeležila je početak 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koje je ove godine predstavilo čak 15 predstava iz 13 zemalja Evrope i sveta. Drugi dobitnik Malog princa bio je Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske.

Uspeli smo da i pored izuzetno smanjenog budžeta, pored činjenice da ne možemo plaćati honorare i dodeljivati novčane nagrade, okupimo izuzetno kvalitetna ostvarenja, istakao je Slobodan Marković, direktor i selektor Festivala, i dodao: Mnoga teatrološka imena iz celog sveta su se vezala za ovaj festival, za koji je Žan Trido, generalni sekretar svetske Unime, rekao da je među pet najznačajnijih na svetu. Odneti nagradu iz Subotice, koju dodeljuje renomirani žiri, veliko je priznanje za pozorište koje je osvoji i za kulturu te zemlje. Moram da pomenem da šest predstava koje su u samom vrhu po kvalitetu nismo mogli da dovedemo jer mi kao festival nismo mogli da učestvujemo u troškovima.

Koliko je pojavljivanje na Festivalu stvar prestiža najbolje pokazuje činjenica da se za učešće u takmičarskom programu prijavilo čak 230 predstava iz 44 zemlje, kao i to da sva pozorišta koja učestvuju u ovogodišnjem takmičarskom programu dolaze bez nadoknade putnog troška i honorara od strane Festivala. Neka od njih, poput pozorišta iz Gruzije, prevaliće i nekoliko hiljada kilometara autobusom da bi učestvovala na Festivalu u Subotici.

Sem Gruzije, prvi put na Festivalu ove godine igrana je i predstava iz Indije i to Marionetska predstava iz Radžastana trupe Vinoda Bhata. Predstava je zasnovana na folkloru Radžastana i sastoji se od sedam činova. Jedan od činova je ljubavna priča pod nazivom Lejla i Medžnun, koja govori o zaljubljenom paru iz Radžastana i slična je Romeu i Juliji. Gostovanje indijske trupe omogućili su ambasada Indije u Beogradu i Indijski savet za kulturne odnose (ICCR) iz NJu Delhija.

Zanimljiva je i gruzijska predstava Argonauti koja pripada avanturističkom žanru, a njena dramska kompozicija posebno je napisana za Državno pozorište lutaka i mladih iz Batumija. Zasnovana je na poznatoj temi iz grčke mitologije i prikazuje putovanje Argonauta u Kolhidu (današnju Gruziju) u potrazi za Zlatnim runom. Argonauti su u Kolhidi zatekli civilizaciju koja je bila daleko razvijenija od grčke u to vreme i radnja predstave fokusirana je upravo na to.

Predstava Boribon i Anipani Budimpeštanskog pozorišta lutaka priča priču o devojčici i njenom medvedu uz koju su generacije dece odrastale u Mađarskoj, dok se lutkarska predstava Ima li deda odelo? Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković, bavi temom suočavanja deteta sa smrću bliske osobe (dede, u ovom slučaju). Posle dužeg vremena na Festivalu će učestvovati i predstava iz Crne Gore - Ružno pače Gradskog pozorišta iz Podgorice. Igor Bojović, autor (i reditelj) ove nove književne verzije jedne od najlepših priča za decu, koju je napisao H. K. Andersen, na poetsko-duhovit način pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali sa nadom koju nosi ova priča da lepota leži u srcu i ljudskoj osetljivosti.