Arhiva

Šešelj može na lečenje u Srbiju

T. N. Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Šešelj može na lečenje u Srbiju

Foto Dalibor Danilović

Ukoliko porodica ili odbrana zatraže, mi ćemo podržati Šešeljevo lečenje u Srbiji. Ali, ta odluka nije na nama, odluku donosi Tribunal. Bio je jedan slučaj puštanja na lečenje u Srbiju i to je bio general Momir Talić, u poodmakloj fazi karcinoma. Ovde je i umro.

Ima li istine u optužbama članova Šešeljeve porodice da ga ne leče adekvatno?

Imali smo slične pritužbe drugih optuženika. Sve što možemo je da upućujemo lekare iz Srbije i to lekare po izboru samih zatvorenika. Uradili smo to i u slučaju Šešelja i uradićemo opet, ukoliko bude potrebno jer zdravstvena nega je naš apsolutni prioritet. To smo govorili u svim kontaktima sa predstavnicima Tribunala, ali mi, sa ove distance, ne možemo da dajemo bilo kakvu ocenu. Nemamo pravo bez saglasnosti optuženika da govorimo ni o zdravstvenom stanju bilo koga.

Da li je Šešelj još u izolaciji i zašto?

On nije u izolaciji. Od njega je to zatraženo da bi primao terapiju. On želi da terapiju prima u svojoj sobi. Predstavnici Tribunala tvrde u izveštajima koje dobijamo da rade po standardu koji je propisan u Holandiji, a da to zahteva izolaciju. Šešelj to ne želi i tako se vrtimo u začaranom krugu.

Šešelj je 12 godina u Tribunalu, pet godina čekao je početak suđenja, pre tri godine okončan je postupak. I sada sve iz početka?

Ako oko zdravstvenog stanja mogu da postoje nedoumice, oko pravnog slučaja nedoumica nema. Neprimereno je da čovek 12 godina leži u zatvoru bez prvostepene presude i bez obzira na to šta navodili kao razloge. To su suviše tanka objašnjenja i opravdanja za svojevrstan presedan koji imamo u jednom međunarodnom sudu.

Nema naznake da li će i kada biti doneta presuda? Bramerc je najavio kraj Tribunala do 2015. godine? Šta to znači u slučaju Šešelj?

Očekujem da će presuda biti pre kraja 2015. To zavisi od novog sudije koji je tražio dodatno vreme da se upozna sa predmetom. Plan je bio donošenje presude do juna.

Šta ćete tim povodom preduzeti?

Mi ne možemo da preduzimamo ništa sem da vršimo pritisak na predstavnike Tribunala i da podsećamo na presedan. To je sve.