Arhiva

Maquet - srpskom tržištu za razvoj

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00
Maquet -  srpskom tržištu za razvoj


Maquet je u Srbiji do pre dve godine bio zastupljen samo preko distributera čiji su serviseri stručno obučavani u centrali Maquet-a, a i danas kvalitetno rade. Iako se Maquet, po svojim biznis kreacijama i vrhunskoj tehnologiji, svrstava među najbolje u svetu, ipak je odluka da za najsiromašniji deo, Jugoistočnu Evropu, otvori 2012. godine predstavništvo u Beogradu, bila hrabra. Pre toga plasman Maquet-a za ovaj deo Evrope je bio u vrednosti svega četiri i po miliona evra. Da je i ovog puta procena bila odlična i da je odabrani tim dobro radio govori podatak da je plasman povećan za više od četiri puta. Ova godina će se završiti sa prometom od 18 i po miliona evra. Ovaj podatak govori da je stručni tim odlično prezentovao Maquet-ov program i da je tržište prepoznalo njegov kvalitet.

Poslovni rezultati Maquet-a i njegove inovacije su uvek interesantne teme, i povod je što se po treći put u NIN-u u Biznis klubu objavljuje tekst o njima, a o sposobnosti generalnog direktora Saše Pozdera govori, između ostalog, i priznanje Mladi menadžer godine 2012, koji mu je dodelio Klub privrednih novinara Srbije.

Zbog čega je odlučeno da sedište predstavništva za 11 zemalja Jugoistočne Evrope bude baš u Beogradu pitamo generalnog direktora Sašu Pozdera?

Jugoistočna Evropa je najsiromašnije tržište, ali je za Maquet važno. Ja sam se zalagao da sedište predstavništva bude u Beogradu i da se ovde plaća porez na dobit za promet koji se ostvari u 11 država koje zastupamo a to su: u Rumunija, Mađarska, Bugarska, Moldavija, Albanija i sve države bivše Jugoslavije. To je za mene patriotizam i biznis, a pokazalo se da odlično funkcionišu. Srbin sam rođen u Nemačkoj. U Nemačkoj i u Dubaiju, gde sam radio, imao sam odlične uslove za život, moj i moje porodice, ali sam želeo da na ovaj način pomognem svojoj zemlji.

I pored toga što je Maquet u ovom delu Evrope imao mali plasman i siromašno je područje, vi ste odlučili da vodite predstavništvo, zbog čega?

Odabrali smo dobar tim, odličnu kadrovsku strukturu koju čine, između ostalih, i klinički eksperti, koji mogu sa lekarima da razgovaraju na istom nivou, i po tome se razlikujemo od konkurencije. Primera radi, u našem portfoliju je anesteziološka mašina i da bi ona bila u potpunoj funkciji, u bolnicama, mi smo primili anesteziologa. To je lekar specijalista sa 26 godina iskustva u operacionoj sali. On sarađuje sa anesteziolozima u bolnici, poznaje probleme na koje oni, eventualno, nailaze prilikom operacije.
Maquet do pre tri godine nije prodao nijednu anesteziološku mašinu, a mi smo u ovoj regiji prodali 50 mašina. Na ovaj uspeh smo ponosni, jer i na ovaj način unapređujemo zdravstveni sistem u ovom delu Evrope. To je uspeh našeg tima i naših distributera koji su prihvatili našu podršku.



Čime doprinosite da srpsko zdravstvo prepozna Maquet-ovu tehnologiju kao najbolju, i opredeli se za vaše proizvode?

Što se tiče srpskog tržišta, u 2014. godini Maquet je postigao istorijski uspeh. Najbolji promet koji je ikada ostvaren, ostvaren je u ovoj godini. Četiri puta je veći nego što je bio pre dve godine. Pored kvaliteta, u Srbiji Maquet nije više prepoznat sam kao proizvođač operacionih stolova. Sada se zna za naš kompletan portfolio, a naš tim promoviše i ekonomske i ekološke prednosti našeg programa.

Da li ste zadovoljni Maquet-ovim prometom u celoj regiji?

Što se tiče regije, u nekoliko država beleži se rast prometa, a u nekim je recesija. Ja mislim da smo mi svojim kvalitetom pobedili konkurenciju, jer smo i u siromašnim zemljama povećali promet. Pored kvaliteta, inovativni smo u svim segmentima: u finansijskim, imamo rešenje za klinike i u vezi sa finansijama, zatim u podršci kod opredeljenja za izbor novih proizvoda. Mi ne radimo tako što ćemo samo isporučiti aparat, već naša dva klinička doktora učestvuju u operacijama. Lekari u bolnicama su nam na tome veoma zahvalni.

Maqut je učestvovao u radu Foruma srpsko-nemačkih privrednika. Jeste li zadovoljni kako ste prezentovani?

Hteo bih da istaknem angažovanje doktora Gordana Vidovića iz Zagreba, jedinog Hrvata koji radi u predstavništvu u Beogradu. On je prisustvovao Forumu srpsko-nemačkih firmi i prilikom radnog doručka sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Berlinu, i veoma uspešno prezentovao naše planove za Srbiju. Pored toga, doktor Vidović je i vođa tima za pregovore i sa Ministarstvom zdravlja.

Razgovori su nastavljeni u Vladi sa premijerom, nakon toga usledili su razgovori u Ministarstvu zdravlja. Znamo da je zemlja u fazi ekonomske stabilizacije i mi želimo da pomognemo tako da se trenutno ne opterećuje budžet a da zdravstveni sistem nastavi da se unapređuje.


Forum privrednika je pružio odlične mogućnosti

dr Gordan Vidović, direktor prodaje Cardiovascular critical care - Maquet - South East Europe d.o.o.
Koliko je projekat koji je Maquet SEE prezentovao na Srpsko-nemačkom forumu privrednika, značajan za zdravstvo Srbije - pitamo doktora Vidovića, kao vođu tima, u odnosu na njegovu inicijalnu ideju i realizaciju?

Dogodila nam se jedna izuzetna prilika, a to je da je naša kompanija prepoznata od strane Srpsko-nemačkog foruma privrednika koji su imali priliku učestvovati na ovom radnom sastanku prvi put u Berlinu u junu na radnom doručku , sa predstavnicima Vlade na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem i delegacijom ministara i privrednika iz Nemačke. Delegaciju su činili odabrani predstavnici respektabilnih kompanija iz Nemačke, a koji imaju nameru i žele doprineti dugoročnom razvoju i investiranju u Republiku Srbiju u svim privrednim segmentima. Mi smo, među prisutnima, bili jedna od nekolicine kompanija iz zdravstvenog sektora. Dobili smo jedinstvenu priliku da ponudimo svoje konkretne projekte kao doprinos ovoj konstruktivnoj raspravi. Predstavili smo određene projekte i ideje, kao i to na koji način direktno, u saradnji sa predstavnicima Republike Srbije, možemo doprineti razvoju zdravstvenog sistema i smanjenju finansijskog opterećenja budžeta države. Ponudili smo u tom smislu konkretne projekte, koji imaju odgovor na te i takve vrste potreba i zahteva u našem zdravstvu. Oni su vezani za unapređenje zdravstvene infrastrukture i tehnologije u postojećoj zdravstvenoj mreži, kao i određene mogućnosti načina finansiranja od strane Maquet South East Europe, a koji bi mogli i te kako da pomognu u finansijskom rasterećenju državnih obaveza.

Inicijalno takvi su projekti na našem prvom sastanku Foruma, u junu mesecu u Berlinu, najavljeni, a zatim su se nastavili krajem oktobra, u okviru uzvratnog poseta delegacije - Vladi Republike Srbije, na čelu sa premijerom i mnogim ministrima. To je formula koja je veoma dobra za razmenu iskustava i aktivno praćenje pojedinih projekata. Na takvim forumima jedinstvena je prilika da se direktno razgovaora sa predstavnicima Vlade i ministarstava o konkretnim projektima. Forum nastavlja sa radom i sastanci će se održavati barem dva puta godišnje.

Ovog oktobra u Beogradu je za nas bila čak i bolja mogućnost za konkretniju saradnju sa predstavnicima ministarstava koja su odgovorna za pojedine oblasti. Tako smo i imali prilike da razgovaramo direktno i sa ministrom zdravlja doktorom Zlatiborom Lončarom, o projektima koje smo već ranije najavili i pokrenuli. Mislim da smo nesumnjivo osetili podršku svih članova na čelu sa premijerom. Ono što je bio i cilj sastanaka u Vladi, ostvareno je, a to su oni specifični dogovori koji su usledili u samom Ministarstvu zdravlja. Između ostalog, takvi projekti daju mogućnosti za kratkoročnu i dugoročnu saradnju i realizaciju u 2015. godini, a mi već gledamo i dalje u period 2016-2020.

Projekti su vezani za konkretno unapređenje bolničkog sistema i infrastrukture uz mogućnost ostvarenja povoljnih finansijskih uslova - za pojedine projekte u zdravstvu u narednom periodu.

Najvažniji zaključak svih navedenih razgovora i aktivne saradnje jeste zajednički zaključak da Maquet u ovom kritičnom finansijskom periodu, ne samo za Srbiju, već i za ceo region koji se nalazi u recesiji, u saradnji sa zajednicom i predstavnicima vlasti, može i želi unaprediti zdravstveni sistem, te ujedno i pomoći državi da kroz ovaj period prođe sa što manje oštećenja i uticaja na sam budžet, uz istovremeno ostvarenje novih projekata.
Kroz ove i slične projekte koje nudimo, mi duboko verujemo u našu inovativnu i nadasve ekonomičnu tehnologiju, jer će naša medicinska oprema i aparatura definitivno doneti opipljivu uštedu i smanjiti troškove u bolnicama, kako za održavanje tako i za popravku postojećih aparata. To ujedno i znači da bi zdravstveni dinar bio sačuvan i za neke druge neophodne projekte u javnom zdravstvu. Ono što je od posebnog značaja jeste da će time najviše dobiti i građani Srbije. U tom slučaju imali bi uslove da im se garantuje zdravstvena zaštita uz obezbeđenje najviše razine korišćenja medicinske infrastrukture i primenjene tehnologije. Sa druge strane, mi kao regionalna kompanija sa sedištem u Republici Srbiji, želimo doprineti i imamo odgovornost da kroz ovakvu tehnologiju i uslove finansiranja doprinesemo direktnim i indirektnim uštedama u budžetu Republike Srbije.