Arhiva

Nikad više države

D. Pejović | 20. septembar 2023 | 01:00
Nikad više države

Foto profimedia.rs

Jedna, odavno očekivana, odnosi se na uslove Berlina za dalje evrointegracije Srbije, koji su precizirani između ostalog i u: učešću Kosova u svim regionalnim forumima, donošenju statuta Zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, prihvatanju pasoša Kosova na granici Srbije, formiranju međudržavnih granica i drugim praktičnim gestovima priznavanja.

Druga vest stigla je pre očekivanog roka iz Međunarodnog olimpijskog komiteta čija tela su odlučila da će reprezentacija Kosova biti učesnik sledećih igara u Rio de Žaneiru. Dok su se bivši i novi kosovski premijer Hašim Tači i Isa Mustafa natezali oko raspodele resora i funkcija, institucionalna kriza urodila je članstvom u još nekim pobočnim, a važnim međunarodnim forumima i telima kao što su Frankofonija, Koalicija protiv Islamske države. Dogodio se i prvi sastanak poslanika dvaju parlamenata - kosovskog i srpskog, kao i poseta tamošnjeg ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja Beogradu, te se može reći da je zastoj dijaloga bio najproduktivnija faza bilateralnih odnosa.

Za kosovske Srbe je institucionalna kriza, međutim, bila veoma štetna. Nakon što su pristali da učestvuju na izborima, nijedan od ciljeva tog učešća nije ostvaren do danas (čak ni ZSO). U međuvremenu, ucenjivački kapacitet liste Srpska obezglavljen je prethodnom raspodelom mandata prilikom koje CIK nije uvažio srpske glasove iznad cenzusa. Lista Srpska dobila je devet, a Nenad Rašić, lider Partije demokratskog progresa, jedan mandat, pa se i žalba Ustavnom sudu čini nemogućom, jer je za nju potrebno 11 poslaničkih glasova. Tu bitku Beograd nije po obećanju preselio na međunarodni plan (Marko Đurić), pa je i pre nego što je u dogovoru Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova proglašena nova kosovska vlada, bilo jasno da Srbi ne mogu dobiti ništa više od minimuma broja mesta koji im po propisima pripada.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović postao je jedan od trojice Mustafinih zamenika, rame uz rame sa Hašimom Tačijem, budućim prvim potpredsednikom i ministrom spoljnih poslova. Ministar za lokalnu samoupravu biće LJubiša Marić, ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović, a potpredsednica skupštine iz redova Srpske biće Jasmina Živković. Dve vladajuće partije imaju 67 od ukupno 120 poslaničkih mesta i glasovi Srba neće im operativno biti neophodni, a Ista Mustafa otpočeće mandat sa više državnosti u odnosu na sve svoje prethodnike u privremenim institucijama južne srpske pokrajine.