Arhiva

Nove stranice knjige prijateljstva

Lidija Obradović | 20. septembar 2023 | 01:00
Nove stranice knjige prijateljstva
Jednodušna ocena posetilaca, domaćih izdavača, pisaca i medija je da je počasni gost Sajma priredio izuzetan kulturni događaj kakav nije viđen u gotovo šest decenija dugoj istoriji ove najveće književne manifestacije u regionu. Prvi put se svečano otvaranje Sajma knjiga odvijalo u Hali 2, zbog impresivnog izdavačkog prostora Narodne Republike Kine, zemlje počasnog gosta. A na tih 1.000 kvadrata sabrala se Kina u malom, esencija drevne kulture koja zrači i pulsira i u ritmu 21. veka.

Pripreme gosta za beogradski nastup trajale su godinu dana, a delegacijom od oko 150 pisaca, naučnika, izdavača i državnih zvaničnika, NR Kina je pokazala i koliku čast ukazuje domaćinima. Osim izuzetno bogate ponude književnih ostvarenja savremenih kineskih pisaca i klasika, dela prevedenih na srpski, odnosno kineski jezik i bogate publicističke produkcije, u sedam tematskih celina odvijale su se interaktivne izložbe drevnog izdavaštva i štamparstva, štampanja u staroj tehnologiji rezbarenih drvenih ploča i tehnike pokretnih drvenih slova i izložba o kineskoj kulturi čaja u atmosferi autentične kineske čajdžinice.

Tokom sajamskih dana dinamično je bilo i u Pekingu i Šangaju, gde je sa saradnicima boravio Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja. NJihov domaćin je bio ministar kulture Kine, Caj Vu. Tema razgovora su bile i perspektive razvoja kulturne saradnje dve zemlje, sa konkretnim dogovorima o novim projektima.

Srbija će u septembru 2015. godine biti počasni gost na Sajmu knjiga u Pekingu, a u junu počasni gost na prestižnom Šangajskom filmskom festivalu. Važan rezultat posete Kini je i dogovor da stručnjaci Šangajskog muzeja pomognu u transformaciji Narodnog muzeja u Beogradu, ponajpre u načinu interpretacije kulturnog nasleđa i sistemu uprave muzeja.

Tokom 2016. i 2017. godine u Beogradu i Pekingu biće organizovane reprezentativne izložbe vrhunskih umetničkih dela kineske civilizacije i srpske kulture, a u međuvremenu će biti potpisan i bilateralni sporazum o sprečavanju ilegalne trgovine umetničkim predmetima.

Kulturna saradnja dveju zemalja biće osnažena i otvaranjem Kulturnog centra Kine u Beogradu i osnivanjem Kulturnog centra Srbije u Kini, uz podršku kineske strane.


Foto Fonet

Novogodišnji koncerti Šangajske i Beogradske filharmonije

Ministar Ivan Tasovac i članovi delegacije Ministarstva kulture i informisanja u Šangaju su razgovarali sa zamenicom gradonačelnika Vang Tie Hui i direktorima gradskih institucija kulture o modalitetima saradnje u oblastima kinematografije, muzike i kulturnog nasleđa.

Šangajska filharmonija je izrazila interesovanje za uspostavljanje dugoročne saradnje sa Beogradskom filharmonijom, ne samo zato što je njen šef dirigent već pet godina maestro iz Kine Muhai Tang, već i zbog koncertnog ciklusa proslave novih godina. Budući da je Beogradska filharmonija prva u regionu koncertom za Kinesku novu godinu približila tradiciju Kine građanima Srbije, može se očekivati i koncert Šangajskog simfonijskog orkestra povodom Srpske nove godine.