Arhiva

Razmišljao sam o ostavci zbog Libije

Olja Bećković | 20. septembar 2023 | 01:00
Razmišljao sam o ostavci zbog Libije

Foto Zoran Lončarević

Pre nekoliko nedelja Vera Didanović je na ovim stranicama napisala da je Ivica Dačić dovoljno iskusan da zna kako ne sme previše glasno da diše da ne bi sebi umanjio šansu da bude u budućoj vlasti. Moj razgovor s liderom SPS je pokušaj da demantujem takvo uverenje i da izazovem barem alergijsko kijanje kao znak glasnog disanja.

Zapamćena je vaša izjava neposredno pošto su objavljeni rezultati izbora 2012: Ne znam ko će biti predsednik, ali znam ko će biti premijer. Šta znate ove, 2016. godine?

To sam rekao posle prvog kruga predsedničkih izbora, jer su me i Tomislav Nikolić i Boris Tadić zvali odmah po objavljivanju rezultata. Nikolić me je pozvao i rekao: Kako ste, premijeru?

Da li danas znate ko će biti premijer?

Sigurno je da će SNS osvojiti najveći broj glasova i da će samim tim biti u prilici da formira Vladu, što znači da će Aleksandar Vučić najverovatnije ponovo biti premijer. I danas sam u pravu da se ne zna ko će biti predsednik, neizvesno je ko će pobediti na predsedničkim izborima sledeće godine.

Zašto ubacujete tu temu?

Meni su parlamentarni izbori samo prvi korak ka predsedničkim izborima.

Ko će biti prvi koalicioni partner?

Sigurno je da će SNS tražiti koalicionog partnera i ako sam bude imao većinu, tako da očekujem da ćemo nastaviti saradnju i posle izbora. Očekujemo da ćemo biti drugi na izborima, 2014. smo imali oko pola miliona glasova i verujem da ćemo taj rezultat ponoviti. S tim kapacitetom sasvim je logično očekivati nastavak saradnje, ali to treba da odluči i SNS.

Kada kažete to treba da odluči i SNS, to znači da ste vi već odlučili?

Da se ne lažemo - svako od nas želi da igra u prvoj ligi! Zato smo spremni za nastavak saradnje, ali ne možemo mi da pozovemo nekoga ko je veći od nas da bude u koaliciji s nama.

Kakva je motivacija biračkog tela SPS da glasa ako pišete u autorskom tekstu (Politika, februar 2016) da vam je mnogo preča državna politika i politika Vlade, nego stranačka? Da li im šaljete poruku da je svejedno da li će da glasaju za Vučića ili za vas?

Ne, naše biračko telo ne glasa za Vučića nego za mene. U tome je razlika između nas i njegovih drugih koalicionih partnera - mi nismo bili na njegovoj listi, nego smo imali svoju. Poruka za naše birače jeste da jačamo našu poziciju i naš identitet, a to nije lako u situaciji kada imate većeg i jačeg partnera.

Napisali ste da će SPS podržavati samo čoveka koji vodi politiku reformi, tunela itd. a taj čovek se zove Aleksandar Vučić. Ne samo to, nego ćete ga podržavati bili na vlasti, bili u opoziciji, pa čak i ako ne budemo u parlamentu?! Čini mi se da takva zakletva na večnu ljubav nije zapamćena?

Vi znate šta je prethodilo tome? Danima su objavljivani novinski napisi kako SPS ima dogovore sa DS i ostalima o formiranju vlasti na drugoj strani. Time se unosila konfuzija u naše biračko telo i tekst je bio reakcija na sve takve besmislene tvrdnje koje apsolutno nemaju nikakve veze s istinom, niti smo imali kontakte niti smo razmišljali u tom smeru. Moja namera je bila da tako stavim tačku na te priče.

Tačka je stavljena tako što je ostalo zapamćeno da ćete biti verni Vučiću do kraja života?

Ne, ne, podržavaćemo ga ne zato što je on Aleksandar Vučić, nego zbog politike za koju smatramo da je u interesu Srbije, zbog principa oko kojih smo se usaglasili. Zajedno smo zacrtali evropski put, otvorili smo pregovore, otvorili poglavlja, umnogome smo popravili naš međunarodni položaj. Srbija je raznim ekonomskim merama otvorila sebi perspektivu i mogućnost da ima gde da gleda sa nekom nadom. U tom smislu sam napisao da smatramo da i posle izbora treba da nastavimo saradnju s Vučićem.



Postoji li nešto u čemu se ne slažete?

Naravno, mi smo stranke koje imaju različitu ideologiju, mi smo levica, oni su desnica. Razlika je u načinu gledanja i mislim da bi dugoročno to mogle da budu neke noseće tačke oko kojih bi se delila naša politička scena.

Da sam sada u dilemi da li da glasam za SNS ili za SPS, koja mi je razlika?

Da li je to stvarno ili je fiktivno?

To je fiktivno, ali ipak mi odgovorite u čemu je razlika?

Ima nekoliko stvari koje uvek razlikuju desnicu i levicu, to su socijalna pitanja - socijalna pravda, jednakost.

O.K, da li će se socijalisti založiti da se vrate penzije, da li SPS misli da su penzije smanjene protivustavno?

Ne mislimo da su smanjene protivustavno, ako su plate smanjene onda su morale da budu smanjene i penzije.

Po kojoj to pravdi?

Zato što nemate odakle da date penzije.

Kakva je to socijalna pravda da se nekom ko je dirinčio 50 godina oduzima pravo na zarađeno?

Pa dobro, što ste onda rušili Tita? Konačno jedna pristalica titoizma! Slušajte - u vreme Tita bilo je četiri radnika na jednog penzionera, sada je jedan na jedan. Sve ovo o čemu mi pričamo - rast penzija, rast plata... do toga mora da dođe i to mora da bude naš cilj da se u narednom periodu izborimo da raste društveni proizvod. Mi smo, nažalost, imali ratove, sankcije, bombardovanje, posle smo imali i pogrešnu ekonomsku politiku koja iz privatizacije i promene sistema nije donela dobro za državu i radnike.

Mi smo samo imali, a vi ste u svim tim politikama učestvovali?

Jesam, kada pričate o nekim prethodnim vlastima, ja se u svima pronalazim.

Vi ste nas doveli dovde?

Ne, ne, ne, nije to tako, nije nam bilo lako. Da su moderni političari suočeni sa problemima s kojima se Milošević susreo 1990-ih, veliko je pitanje kakav bi odgovor dali. Zamislite da je Koštunica bio na mestu Miloševića, kakav bi odgovor bio u vreme napada na Srbiju, BiH... Šta bi bilo? Miloševića nikada niste mogli da slikate sa puškom u ruci.

Možda bismo propustili iskustvo bombardovanja?

To je poslednja faza, apsolutno se slažem da je Milošević imao slabost i da ga je situacija dovela do toga da ne može realno da sagleda mogućnosti dokle može da ide u suprotstavljanju nekim tokovima.

Ne sećam se da ste ranijih godina pominjali Miloševića, kako ste ga se setili u ovoj kampanji?

Vi znate da ja to ne koristim, pominjao sam ga u okviru obeležavanja godišnjice smrti. Ja ne želim da budem mali Sloba, želim da budem Ivica Dačić. Sada imamo situaciju da, kada kažem nešto pozitivno za Miloševića, govore - zloupotrebljavaš Miloševića, a ako kažem negativno, govore ti se odričeš! Nedavno sam sreo Radeta Šerbedžiju, koji mi je rekao: Ja volim levicu, ali mislim da nam je Milošević naneo veliku štetu, treba da se od njega distanciramo. To mi je pisao i Dobrica Ćosić, jedno pismo mi je poslao dan posle izbora 2012. godine, između ostalog mi je i to napisao! Ali je napisao i sve najgore o DOS-u i o 5. oktobru. Pismo je završio rečima: Druže, utopija je ubijena u 21. veku, uvek se bar malo trudi da sačuvaš utopiju.

Da li bi vaš politički moto mogao da bude: Ne može niko napadati Vučića koliko ja mogu da ga branim?

Ne bi, ja sam samo veoma korektan politički partner .

Da li ste veoma nekorektan predsednik stranke?

To će pokazati izbori, videćemo koliko ćemo dobiti glasova.

Šta znači mehanizam po kome, kada Zorana Mihajlović kaže da su socijalisti bednici, vi odgovarate da Pajtić ima bipolarni poremećaj, a da je Tadić maneken propale politike? Da li izbegavanje da odgovor uputite na adresu odakle uvrede stižu ukazuje na gubitak političkog dostojanstva?

Bitan je odnos između Vučića i mene, nisam pravio koaliciju sa Zoranom Mihajlović, ni sa bilo kim drugim od tih iz SNS-a. Ta mišljenja su potpuno nevažna i dnevnopolitička.

Dok su uvrede koje upućujete Tadiću i bivšim koalicionim partnerima za večnost, izvan dnevne politike?

Boris Tadić nas je 2008. naterao da promenimo koaliciju na nivou Beograda sa Vučićem, uslovio nas je da neće biti formirana republička vlada ako Đilas ne bude gradonačelnik. Onda su mi 2012. i Tadić i Miki Rakić rekli pogrešili smo što smo izabrali Đilasa! A meni je ostao problem u nepoverenju! Zbog toga danas želimo da sklonimo svaku vrstu sumnje i da pokažemo da imamo korektne odnose prema našem koalicionom partneru. S druge strane, sve što imam da kažem o odnosima sa SNS i Aleksandrom Vučićem govoriću Vučiću, nema potrebe da vas opterećujem time.

Da li verujete da Zorana Mihajlović i cela ta ekipa govore nešto što Vučić ne misli?

Mislite li da Vučić veruje da Ružić i Mrkonjić govore nešto što im ja nisam rekao?

Da li Ružić i Mrkonjić govore nešto što im niste rekli?

Ne verujem da Mihajlovićeva, Mrkonjić, Ružić... govore u ime Vučića i Dačića. Zato razdvajam naše odnose, ja sam s Vučićem imao korektne odnose, dve godine sam bio premijer, on je dve godine premijer, mislim da smo dosta toga zajednički uradili na strateškom planu, nije postojalo pitanje oko kojeg smo se razlikovali, a donosili smo veoma teške odluke. Trebalo je potpisati Briselski sporazum, on i ja smo u tome bili sami.

Da li bi se moglo reći da su Mrkonjić i Ružić poslednja odbrana dostojanstva SPS?

Ne znam kako su poslednja odbrana dostojanstva?

Tako što se ne ponašaju kao rezervni sastav naprednjaka, nego kao ljudi koji imaju stav. Šta nije tačno kada Mrkonjić kaže da je Prokop samo prekrečen i da tamo nema ništa?

Govorim o tome da Mrkonjić to može da kaže i meni i Vučiću, a ne treba da o tome govori biračima. On je poslanik, predsednik skupštinskog odbora, nije običan građanin i mora da ima politički pristup. Uostalom, Mrkonjić se najviše i zalagao za saradnju s Vučićem.

Zar građanin ne očekuje od političara da govori istinu, pa ako na Prokopu nema ništa, da to i kaže?

Ne znam da li tamo ima nešto ili ne, nisam tamo bio. U svakom slučaju, Mrkonjić treba da pomogne, a ne da kritikuje u javnosti.

Kako komentarišete genijalni prizor kada član SPS, predsednik OO Palilula u Nišu, uživo u TV emisiji potpisuje pristupnicu SNS? Kakva je to poruka biračima?

Neka im je sa srećom, tako će potpisati i za druge. Što se mene tiče, taj odbor je raspušten. Mislite da je zbog mene pristupio SNS-u? Fasciniran sam vašom zabrinutošću za SPS! Nikada do sada nisam pogrešio u političkim procenama, ako ima boljih procena o tome šta treba da se radi, svako može slobodno da ih iznese i neka se o tome raspravlja.

Što se ne utopite u SNS?

Zašto da se utopimo? Mi smo partija koja ima svoj identitet, za Ivicu Dačića, SPS i za Jedinstvenu Srbiju i Dragana Markovića Palmu glasa pola miliona ljudi u Srbiji!

Šta će vam stranka Zeleni?

Kako šta će nam, pa to je jedna lepa ideja. Zeleni su svuda u Evropi lubenica - spolja zeleni, a unutra crveni, malo su prvo bili žuti, pa su onda sazreli, pa su sada crveni.

Da li je to što PUPS-u niste hteli da date broj mandata koji su tražili bila pogrešna politička procena da nemaju drugog izbora?

PUPS je kod naprednjaka dobio manje nego što smo im mi nudili. Sva istraživanja pokazuju da nismo pogrešili i da ništa nismo izgubili.

Da li korektan koalicioni partner pokazuje Jovi Bakiću snimke i stenograme vaših susreta s Mišom Radulovićem?

Premijerov kabinet je dao saopštenje da to uopšte nije tačno.

I odlučili ste da mu poverujete?

Mislim da je pravo pitanje - da li je korektno da moj bivši koalicioni partner, koga sam ja doveo na vlast, dva meseca posle te moje odluke počne moje tajno praćenje, iako sam bio ministar policije? Pritom sam još šest godina posle tih susreta bio ministar policije i niti sam smenjen, niti sam uhapšen. Jasno vam je da je to bila namera da me neko drži u fioci.

Da li vas Vučić sada drži u fioci?

Ne znam što bi on mene ucenjivao kada mu ja ne trebam? Zašto mu ja trebam kada ima većinu i bez mene? Nije valjda patološki vezan za mene da moram po svaku cenu da budem s njim, pa da me ucenjuje zbog toga?

Kada je posle pogibije službenika ambasade u Libiji opozicija tražila vašu ostavku, rekli ste da je takav zahtev zamena teze. Da li su belgijski ministri, koji su ponudili ostavke zbog terorističkog napada u Briselu, zamenili teze? Da li vam je palo na pamet da ponudite ostavku iz moralnih razloga, ne čekajući ničiji zahtev?

Moji saradnici znaju da sam razmišljao o ostavci iz moralnih razloga.
Ali, takođe dobro znaju da sam mesecima unazad razgovarao sa predstavnicima naše ambasade u Libiji, da smo im pisali dopise na temu analize bezbednosti i hitnog izjašnjavanja o svemu tome, da su oni najviše insistirali da ambasada ostane da radi govoreći da nema nikakvih razloga za zatvaranje, da je bezbednije, da je bolje nego pre nekoliko godina.

Iskusne diplomate govore da o tome ne odlučuju ambasade, već ministar spoljnih poslova? Ko donosi odluku o zatvaranju ambasada?

O zatvaranju i izmeštanju ambasade odluku donosi Vlada, ne prebacujem odgovornost, na kraju krajeva ja sam odgovoran kao ministar, ali ako sledimo tu logiku - da li sada treba da zatvorimo ambasadu u Belgiji?! Po toj logici treba da vratimo sve ambasade. Najbolje da se nabijemo u Srbiju i da nigde ne izlazimo, ali nisu to turistički vodiči, to su državni radnici koji imaju interes da štite Srbiju u svetu.

Zašto ste na kraju odustali od ostavke iz moralnih razloga?

Zato što bi na kraju ispalo da sam ja kriv, a nisam kriv.

Da li je Karadžić za vas ratni zločinac?

Ako bismo gledali vezano za odluke koje donosi Haški tribunal, za svakoga ko je osuđen možete da kažete da je ratni zločinac. To je onda i Nikola Šainović, koji se vratio s odsluženja kazne. Stvar je veoma kompleksna, desio se rat, desili su se zločini, nije sporno da svako treba da odgovara za ono što je počinio u skladu sa svojom ličnom odgovornošću... On je verovatno odgovoran za neke zločine kao predsednik Republike Srpske, za nešto što su neke snage počinile, ali ne direktno, ne verujem da je on izveo ijedan pojedinačni ratni zločin.

Znači, nije ratni zločinac?

Mogu da kažem da smatram da je Tači ratni zločinac, ali opet s njim moram da sarađujem.

Znači, nije ratni zločinac?

To je tako relativno pitanje, hoću da kažem da je Karadžić odgovoran pre svega zato što je na kraju pomislio da je veći od Miloševića i što nije znao da na političkom polju završi rat u BiH. Da je Karadžićeva politika u BiH nastavljena, Republike Srpske ne bi bilo. Da Srbija nije rekla da će ući u rat ako se uđe u Banjaluku, Banjaluka danas ne bi bila prestonica Republike Srpske.



Da li postoje uslovi za fer i demokratske izbore u Srbiji?

Sigurno da postoje.

Da li je bila veća sloboda medija u vreme Miloševića nego danas?

Šta znam? I tada sam govorio da je sloboda medija relativan pojam, ali je tada bilo više državnih medija, pa ste mogli da kažete da nisu sve stranke zastupljene adekvatno u državnim medijima. Danas, kada su privatni mediji u pitanju, zaista ne mogu da vidim kako može da se utiče na nekog vlasnika kakvu će politiku da vodi.

Zašto ne pitate koalicionog partnera kako se to radi?

Mislim da on i Vlada ne utiču dovoljno na medije na koje mogu, tako da na RTS-u ja moram da se borim za ravnopravan tretman.

Kao novinar, da li biste stali u odbranu Stevana Dojčinovića? Pitam s punom svešću da je KRIK objavio snimke vaših susreta s Bananom?

Mislim da taj detalj mnogo govori, niko nije razmišljao o mojoj zaštiti. Kad se neko oglasi da zaštiti moja prava, onda ću i ja njihova. Jesam malo ličan, ali to je tako ljudski, a ništa što je ljudsko nije mi strano.

Da li se uslovi za slobodne izbore dovode u pitanje posle obračuna Bajatovićevih vođa navijača sa predstavnicima LSV ko će pre predati listu?

Mislim da su Bajatović, Palma i Čanak to raspravili.

Čim su oni to raspravili znači da uslovi za normalne demokratske izbore postoje?

Mislim da postoje. Naravno, vi možete da kažete, kao pokojni Nikola Milošević, ne postoje ti uslovi pod kojima bismo mi izašli na izbore. Uvek neko može da kaže da ti uslovi mogu da budu bolji, ali ako postoji volja naroda za promene, nikakvi izborni uslovi ne mogu to da spreče.

Radivoje Cvetićanin piše da vas je jednom premijer predstavio stranim zvaničnicima rečima ovo je najveći lažov. Je li to istina?

Nije.

Da jeste, šta biste uradili?

Naravno da bih reagovao.

Šta biste rekli?

Ja sam mu najveći i najiskreniji prijatelj.