Arhiva

Građanske straže protiv manipulacija

Vera Didanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Građanske straže protiv manipulacija


Ništa čudno: posle onako snažne kampanje satanizacije protivnika vlade, bilo je samo pitanje dana kada će se desiti incident dovoljan za izricanje tvrdnje o pokušaju ubistva. Upravo tako, naime, okarakterisao je Bojan Pajtić, lider DS-a, napad grupe huligana na funkcionere te stranke ispred pijace Đeram u Beogradu, u kome su, uz gomilu uvreda i provociranja, potezani i razbijena flaša i nož, zbog čega su nasilnici u roku od tri sata uhapšeni.

Umesto uverenja da će akcija policije preventivno delovati na potencijalne buduće slučajeve nasilja u sve uzavrelijoj izbornoj kampanji, međutim, stigli su razlozi za dodatno uznemirenje - 24 časa nakon što se sa DS složila u osudi incidenta, vladajuća SNS promenila je priču i uz pomoć svojih medijskih pesnica praktično optužila funkcionere demokrata da su napali ona divna bića krcatih krivičnih dosijea. Insistiranjem na dve suprotstavljene verzije mučnog događaja, predizborna atmosfera je dodatno zagađena, a sumnja u primenu svih sredstava da bi se 24. aprila došlo do cilja dodatno je pojačana.

Nešto nade da svi eventualni prevarantski i siledžijski planovi ipak neće uspeti daje najava obuhvatnijeg praćenja izbornog procesa u čemu su, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji Posmatrač izbora, šansu da prijave nepravilnosti dobili i svi zainteresovani građani. Istovremeno, nekoliko nevladinih organizacija spremilo je timove obučenih ljudi koji će pratiti različite aspekte izbornog procesa. Napravljen je, prema rečima Milana Antonijevića iz Jukoma, dogovor o podeli posla i razmeni informacija, a cela akcija bi, veruje, trebalo da ima i preventivnu ulogu.
Po toj podeli, incident sa Đerma spada u delatnost Jukoma, koji će se, objašnjava Antonijević za NIN, baviti upravo praćenjem slučajeva nasilja, ali i poštovanjem Zakona o okupljanju (čije se restriktivne odredbe već krše zakazivanjem stranačkih skupova pored škola). U slučaju Đeram, Jukom će pratiti ceo proces utvrđivanja odgovornosti, a organizacija je spremna i za pokretanje postupaka u eventualnim drugim nasilnim incidentima. Iako im to nije u fokusu, aktivisti Jukoma pratiće i medije i reakcije državnih organa, poput REM-a.

Za veliki posao spremio se još jedan novi igrač u praćenju izbornog procesa - NVO CRTA - koja će kroz posmatračku misiju Građani na straži pratiti kampanju, rad izborne administracije, korišćenje javnih resursa u kampanji i izveštavanje medija. Tako će do izbora 30 specijalno obučenih dugoročnih posmatrača biti raspoređeno u svakom od postojećih okruga kako bi se informacije skupile sa cele teritorije Srbije. Tokom izbornog dana, Građani na straži biće na 450 biračkih mesta i to od početka priprema za otvaranje birališta do objave rezultata, sve sa ciljem da obezbede brzu reakciju na kršenja procedura i procesa. CRTA će pratiti i rad RIK-a, a sve informacije o kršenjima objaviće na svom sajtu.

Izbore će posmatrati i raniji učesnici u tom procesu, poput CeSID-a i Agencije za borbu protiv korupcije, koja je ove godine predvidela 134 posmatrača, koordinatore i centralne koordinatore u 23 grada (što je manje nego 2014, kad je bilo 142 posmatrača i 2012, kad je za praćenje načina na koji stranke troše sredstva tokom kampanje angažovano njih 165).

Na poziv Ministarstva spoljnih poslova, OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava otvorila je misiju za posmatranje izbora i počela nadgledanje izveštavanja medija. Ambasador misije Girt Hinrih Erens saopštio je da će se pratiti izveštavanje RTS, RTV, B92, TV Pink, TV Prva i štampanih medija Blic, Danas, Kurir, Politika i Večernje novosti. Nejasno je samo da li je najubojitije štampano oružje vlasti zaobiđeno jer je ocenjeno kao nerelevantno, ili zbog straha da bi tolika količina otrova naštetila zdravlju međunarodnih eksperata.