Arhiva

Lekovi opasni po zdravlje

S. Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00
Lekovi opasni po zdravlje

Foto shutterstock

Naravno, nije se dogodilo ništa, a ponajmanje se neko od zvaničnika našao prozvanim da pre svega pacijentima ali i svim građanima objasni o čemu se radi.

Konkretno, dr Grujičić je izjavila: Mi smo, nažalost, bili prinuđeni da u Kliničkom centru uzmemo ono što nam je bilo najjeftinije kada je u pitanju materijal koji se koristi za zaustavljanje krvarenja. Preko svojih prijatelja u inostranstvu zatražila sam ispitivanje tog materijala i ispostavilo se da on uopšte ne zadovoljava ono što su oni garantovali da zadovoljava. A mi imamo od fabrike prevedenu, od strane sudskog tumača, potvrdu da oni ispunjavaju uslove. Znači šta? Lažu! Olako prelazimo preko toga šta je kvalitetno, a prinuđeni smo nekada da uzmemo potpuno nekvalitetnu stvar. Ko treba da trpi? Naši pacijenti. Ko zna koliko je ljudi do sada dobilo taj hemostatski materijal, nisu obratili pažnju, a možda su imali komplikacije.

Nažalost, ni prvi ni poslednji put da nam se tako nešto dešava. Od trenutka kada su tenderi uvedeni u zdravstveni sistem uz pompeznu najavu borimo se protiv korupcije, stanje se vidno pogoršalo. Ne samo da smo imali nekoliko koruptivnih afera vezanih upravo za tendere, već su nastupile dramatične nestašice za sve koji čekaju na veštački srčani zalistak, kuk ili koleno. Pritom, pravilo da na tenderima u zdravstvu pobeđuje najjeftiniji a ne najkvalitetniji proizvod govori o totalnoj dehumanizaciji.