Arhiva

Amerika se može tužiti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Postoji pravni put za sudski progon čelnika bivše američke administracije Klintona, Olbrajtove i generala Klarka i naplatu ratne štete od Amerike, a on vodi preko američkog suda. Za razliku od ustava i zakona drugih zemalja-učesnica u agresiji, u Ustavu SAD postoji odredba koja u potpunosti štiti spoljne pravne subjekte od protivpravnih postupaka njihove administracije.

Reč je o odredbi člana VI, stav drugi, Ustava SAD kojim se određuje stav prema međunarodnom pravu:

“Svi zaključeni međunarodni ugovori, kao i oni koji će biti zaključeni u ime Sjedinjenih Država, biće najviši zakoni zemlje i sve sudije u svim državama biće obavezne da ih se pridržavaju, uprkos bilo čemu suprotnom u ustavu ili zakonu bilo koje države.”

Kao što se vidi, bivša administracija i njeni čelnici (Klinton, Olbrajtova i general Klark) optužili bi se za kršenje najviših zakona SAD, jer su prema navedenoj ustavnoj odredbi, Povelja i sve relevantne rezolucije Ujedinjenih nacija, kao i ostali međunarodni kolektivni ugovori, prihvaćeni od SAD (Statut NATO i sve relevantne međunarodne konvencije), najviši zakoni Amerike u svim njenim državama. U ovom sudskom postupku direktno bi se primenila ustavna odredba koja je sve međunarodne ugovore proglasila, kako reče bivši tužilac u Nirnberškom procesu Volter DŽ. Rokler, vrhovnim zakonima Amerike.

Zejnil Mašić,
diplomirani ekonomista u penziji
i bivši nečelnik u Saveznoj upravi carina, Beograd