Arhiva

Ukusi Francuske

B. L. | 20. septembar 2023 | 01:00
Posle uspeha dve svetske „francuske“, treće izdanje Ukusa Francuske zakazano je za utorak, 21. mart 2017. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće gostima za večeru više od hiljadu menija u čast francuske gastronomije. Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije njih 60.000). Danas, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Ali, meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. U prvom izdanju Ukusa Francuske u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, naredne godine trinaest, a ove godine bilo 17 – 14 iz Beograda, tri iz Novog Sada: Casa Nova, Enso, Franš, Homa, Hotel Moskva, Kalemegdanska terasa, Klub književnika, Madera, Na ćošku, Oxalis, Splav Play, The Square, Voulez-vous i Žabar, kao i novosadski Kafemat 021, Scarpetta i Zak.