Arhiva

Ipak se kreće

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Milan St. Protić je član monarhističke Demohrišćanske stranke. Po definiciji, ne bi trebalo da ima razumevanje za Francusku buržoasku revoluciju, onu revoluciju koja je osudila kralja Luja DŽVI i njegovu suprugu kraljicu Mariju Antoanetu na smrt. Ovo je izmozgana primedba koja pogađa marginalnu stranu politike.

Ključni problem pred kojim treba da se zamislimo kako je kod nas tolika masa novokomponovanih bogataša, iliti domaćina, podržavala ili su bili članovi levičarskih stranaka, koje po definiciji treba da štite interese radnika, a ne interese poslodavaca.

U komunističkoj literaturi sa velikim žarom je raspravljano o razlici između evolucije i revolucije. Naravno, prednost je davana revoluciji. I konačno kad je fiksirana razlika između ta dva pojma, jugoslovenski komunisti “obogaćuju” teoriju i praksu pojmom “revolucija koja teče”. Sad ni Kant ne bi mogao da oseti razliku između evolucije i “revolucije koja teče”. Jedino ako ovo drugo nije drčnije.

Nevezano za ovo gore, nije kod nas sve crno. Zar se ne treba radovati činjenici da je sada nezamislivo da neko ide u policiju i da cinkari političke neistomišljenike, a na tome je počivalo dobrim delom komunističko zlo.

Predrag Kostić,

Ivanjica