Arhiva

Bemus - kuda dalje?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Koja je najznačajnija muzička manifestacija 2004? Ako su merila najveća umetnička dostignuća internacionalnog značaja - bilo izvođačka, bilo stvaralačka - onda će se, verovatno, mnogi opredeliti za nedavne 36. beogradske muzičke svečanosti.

Prisustvovali smo, posle više decenija, premijeri savremene srpske kamerne opere “Zora D” Isidore Žebeljan. Ovom delu je pripala i nagrada “Stevan Mokranjac”. Izveden je i monumentalni oratorijum Rajka Maksimovića “Buna protiv dahija” povodom dve stote godišnjice srpske državnosti. Treći izuzetni događaj je najava gradonačelnika Nenada Bogdanovića izgradnje nove Beogradske opere na Savi, poput one u Sidneju!

I pored brojnih priredbi internacionalnog dometa teško je reći da je BEMUS 2004 brojem posetilaca bio uspešan, imajući u vidu broj stanovnika glavnog grada. Da li zbog škrtog publiciteta, u poređenju sa BELEF-om i BITEF-om ili nedostatka svečane atmosfere, izgledalo je kao da se u Beogradu proteklih oktobarskih dana ništa nije dešavalo. A slavila se i 600. godišnjica Beograda. Da li se radi o manjku sredstava ili skromnoj “spoljnoj” koncepciji festivala?

U vreme dominacije neukusa, kiča i pogubnog šunda - kada je muzička umetnost poslednja u društvu, ovogodišnji BEMUS prošao je bez prisustva kulturne elite, pa i političara na oratorijumu “Buna protiv dahija”, izvedenom povodom dva veka moderne srpske državnosti. Uostalom, BEMUS više ne otvaraju ministri kulture, gradonačelnici pa i predsednici država, kao u ostalim sredinama, - na primer Mocartov festival u Salcburgu.

Pitanje je sada kako unaprediti, šire “evropeizirati”, našu najznačajniju muzičku svetkovinu u ova složena vremena, kad su nam usta puna Evrope?

Vinko Šale