Arhiva

Bušova televizija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Način funkcionisanja bio je jednostavan. Komentator je pročitao da je “predsednik DŽordž Buš upravo potpisao taj i taj zakon, a reporterka Karen Rajan će vam ga u sledećem prilogu razjasniti”. Onda se na ekranu pojavljivala lažna novinarka koja je hvalila vladinu uredbu.

Jedna od ovih falsifikovanih informacija bila je i “reportaža” o reakciji američkih Iračana na napad na Irak, u kojoj su Iračani oduševljeno zahvaljivali zbog invazije: “Hvala Americi, hvala Bušu!”

Za Ministarstvo zdravlja firma Home Front Communications snimila je emisije sa glumcima u ulozi novinara koji su pevali ode vladinim potezima. Radi poboljšanja učinka, državni službenici su komentatorima davali instrukcije kako da lažne vesti “obogate”.

Konzervativni novinar Armstrong Vilijams (45) u prošlogodišnjoj izbornoj trci neumereno je hvalio Bušove predloge koji su se ticali obrazovanja sve dok se nije saznalo da je od Ministarstva obrazovanja, preko jedne PR agencije, dobio 240 000 dolara.

Glavne televizijske stanice NBC, ABC i CBS su se odmah oglasile saopštenjem da slične priloge nisu emitovale, ali u SAD postoje na hiljade malih TV stanica, koje nemaju novac da kupuju priloge i rado emituju one koje dobijaju besplatno. Neke od njih su čak sličnu praksu do kraja opravdavale.

Federalni komunikacioni savet (FCC), koji vodi računa o licencama za emitovanje i medijalnom “sadržaju” stanica, ustanovio je da je za poslednje četiri godine ovakvih priloga emitovano na stotine i da je u njihovom pripremanju učestvovalo najmanje 20 raznih vladinih ureda.

Nadležna komisija Kongresa proglasila je ovakvu praksu za skrivenu propagandu i zabranila sve priloge koji nemaju jasnu oznaku da ih je proizvela vlada. Američki federalni zakoni zabranjuju korišćenje državnog novca za propagandu koju nije direktno odobrio Kongres.

Buš je obećao da vlada više neće da plaća novinare za naklonost, ali u proizvodnji propagandističkih “vesti” ne vidi ništa nezakonito. Bušov kabinet je tokom prvog mandata platio PR agencijama koje su radile za vladu više od 254 miliona dolara, dva puta više nego Klintonov.