Arhiva

MENSA u policiji

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
MENSA u policiji

Zbog dvadesetdvogodišnjeg Marka Lakića Podgoričanima više neće biti slatko da se šale na račun policijske pameti. Ovaj saobraćajni policajac zaposlen u Danilovgradu, usput i student Visoke škole za računarstvo i informacionu tehnologiju na PMF, odnedavno je član MENSE. I to kakav. Dok se samo dva odsto svetske populacije, naime, može pohvaliti koeficijentom inteligencije 148, Markov je i preko 156. Oduvek su mu, kaže za NIN, išle od ruke prirodne nauke, u školi nikada nije dobio ništa manje od petice, a testove logičko-grafičkog tipa rešavao je kao od šale. No da se testira, pa i da MENSA postoji u Crnoj Gori nije mu padalo na pamet.

- Pronašao sam oglas u novinama i otišao na testiranje koje sam završio za trideset minuta, ali me nisu pustili da izađem da ne bih remetio red. Poslije tri nedjelje dobijam pismo od predsjednika MENSE u kome mi kažu da je moj koeficijent inteligencije veći od 156, kaže Lakić u čijem se životu, ipak, ništa bitno ne menja saznanjem da nije nimalo prosečan. Ni među prijateljima, ni na poslu.

- Pravi prijatelji su uvijek tu, a na poslu u početku nisam mogao dobiti slobodan dan da izađem na ispit i, logično, bio sam skoro odustao od fakulteta. U decembru nam je došao novi načelnik i ja dajem pet ispita. Opredijelio sam se za policiju, jer je to bila jedina škola koja, kad se završi, daje neku perspektivu. Ne mogu da kažem da mi se ne otvaraju nove ambicije, ali meni ni ranije nikada nije bilo dosta nauke. Uvijek sam bio preambiciozan i želio da nešto stvorim sam. Ne vidim šta bih mogao da uradim osim da i dalje učim. Znanje je najvažnije, pare su prolazna stvar, kaže Marko.