Arhiva

Čista piraterija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Video sam da je na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga bila prikazana dvotomna ENCIKLOPEDIJA ARHITEKTURE. Bilo mi je drago kada sam saznao da je njen autor prof. arh. Slobodan Maldini, gostujući profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, dobio nagradu za izdavački poduhvat godine.

Bio sam zaista iznenađen kada su me moji studenti upozorili da je u toj enciklopediji arhitekta Maldini iz moje knjige STILSKA UNUTRAŠWA ARHITEKTURA – od praistorije do baroka (izdao Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1994. godine), od ukupno 150 stranica teksta, doslovno prepisao 33 strane, da je iz Rečnika manje poznatih pojmova, koji se nalazi na kraju te iste knjige, od ukupno 345 odrednica doslovno prepisao 138 odrednica, i da u njegovoj enciklopediji ima ne manje od 96 ilustracija preuzetih takođe iz iste knjige – ne tražeći nikakvu saglasnost od mene kao autora. U njegovoj enciklopediji nema obavezne bibliografije, što je kod ovakvih knjiga nedopustiv ali ponekad i simptomatičan propust.

Pomišljao sam da obavestim javnost ali sam odustao misleći da se možda radi samo o prepisivanju nekoliko stotina odrednica što je, u poređenju sa oko 30 000 zaista neznatno.

Tek kada sam pročitao članak arh. M. Jevtića shvatio sam kako je ta enciklopedija nastala, a pošto arh. Maldini u predgovoru enciklopedije o sebi ne govori kao o sakupljaču i/ili priređivaču nego kao o autoru enciklopedije, moram zaključiti da se radi o čistoj pirateriji.

Prof. arh. Aleksandar Ajzinberg, redovni profesor Univerziteta