Arhiva

Definitivno rešenje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U istoriji su poznati brojni prenosi suvereniteta kupoprodajnim ugovorima. Tako su SAD kupile Floridu od Meksika, Luizijanu od Francuske, Aljasku od Rusije. Prodajom teritorija ne izaziva se revanšizam, mržnja, pizma, zlopamćenje, osvetoljubivost, te ona predstavlja solidnu bazu za plodnu saradnju i trajni mir među susedima.

Za Kosovo samo kupoprodaja uz pravednu podelu predstavlja zaista definitivno rešenje. Ad vitam aeternam.

Kako to konkretno realizovati?

Evo jednog predloga. Srbija prodaje Albaniji oko 80 odsto Kosmeta. Dve trećine površine bi bile po milijardu evra svakih 1 000 km2 a iznad toga 10 milijardi za svakih 1 000 km2. Manja cena za dve trećine zato što je prilikom stvaranja Jugoslavije po popisu iz 1921. na Kosmetu bilo 65,8 odsto Albanaca pa bi o tome trebalo voditi računa.

Kupoprodajnu cenu bi isplaćivali Srbiji tokom dvadesetak godina Albanija (uz pomoć moćnog albanskog lobija širom sveta) i međunarodna zajednica kao garant. Pod takvim uslovima Velika Albanija odgovarala bi više i Srbiji nego arbitrarna, veštačka tvorevina nezavisno Kosovo.

Deo teritorije koji bi ostao Srbiji obuhvatao bi krajeve sa koncentracijom nealbanskog stanovništva kao i kulturno-istorijskim spomenicima.

Jovan Mirković

Crna Bara, Bogatić