Arhiva

Mnogo zlonamernog, malo tačnog

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ovih dana pažnju javnosti u Srbiji privlači privatizacija “Večernjih novosti”, što je sasvim razumljivo s obzirom na značajnu poziciju ovog lista na tržištu štampe u Srbiji.

Ono što, međutim, nije razumljivo je količina proizvoljnih ocena, neproverenih podataka i zlonamernih spekulacija na račun renomirane nemačke izdavačke kuće WAZ, koja je podnela zvaničnu ponudu za preuzimanje akcija državnog udela u “Novostima”, kao i otkup akcija od malih akcionara, nudeći cenu desetostruko veću od nominalne.

WAZ, kompanija sa godišnjim obrtom od 2,2 milijarde evra, svoju ponudu je podneo po zakonskoj proceduri, ali, umesto da sve teče onako kako je zakonom predviđeno: da svaka institucija i svi zainteresovani u tom procesu transparentno obave svoj deo posla, usledila je svojevrsna kampanja diskreditovanja WAZ-a, kao i debata o njegovoj “moralno-političkoj podobnosti” da postane (su)vlasnik ovog dnevnog lista. Pri tome, neki nisu prezali ni od upotrebe takvih kvalifikativa kao što je “nemačka čizma” ili odupiranje “ekspanziji nemačke medijske grupacije”!!!

Svakome ko se nešto malo razume u procese evropske integracije i globalizacije koji decenijama dominiraju našim kontinentom, omogućavajući mu time da bude ne samo konkurentan u svetskim razmerama, već i da jača slobodu i demokratiju, moralo bi da bude jasno da se danas kroz Evropu ne može marširati u nemačkim čizmama – ali ni u šumadijskim opancima.

Umesto toga traže se znanje, umeće, kompetentnost i novac da bi se sklapali valjani poslovi te da bi se išlo napred u približavanju evropskim integracijama. Traže se, potom, stabilni uslovi privređivanja, funkcionisanje pravne države, istinska tržišna utakmica i dosledna poslovna etika.

Dosadašnje iskustvo je nedvosmisleno pokazalo da nema nekakvog “nemačkog puta” ili pak “srpskog puta” ka ujedinjenoj i prosperitetnoj Evropi. Svi putevi vode preko punog i bezrezervnog poštovanja i primenjivanja pomenutih vrednosti.

Neka vrsta šifre za evropsku integraciju, primenljiva za sve narode i države, koji teže da budu deo tog istorijskog procesa, mogla bi da bude vizionarska misao nobelovca Tomas Mana, sa početka pedesetih godina 20. stoleća: “Mogu da zamislim i vidim sutra jednu evropsku Nemačku, ali ne mogu nikako da zamislim, a još manje da vidim nemačku Evropu.”

U tom okviru, kad je reč o WAZ-u i “Novostima”, tema o kojoj bi trebalo raspravljati nije ko će nad kim da zagospodari, već ko, šta i koliko nudi da bi se ostvarilo poslovno partnerstvo koje ima za cilj da stvori dugoročno stabilnu ekonomsku bazu jedne izdavačke kuće i njenih glasila da bi mogla da bude istinski nezavisna u svojoj uređivačkoj politici.

To su jedini i pravi motivi učešća i angažovanja WAZ-a u procesu pronalaženja inostranog partnera za “Večernje novosti”!

Sa do sada investiranih 40-ak miliona evra, WAZ nesumnjivo spada među one evropske kompanije sa najvećim ulogom u Srbiji. WAZ je, između ostalog, sa 50 odsto suvlasnik preduzeća “Politika novine i magazini”, i možda je to dobar primer prave prirode nemačkog prisustva na ovom medijskom tržištu.

Bilo bi korektno i da se javno iznese, što nije na meni kao predsedniku Upravnog odbora zajedničkog preduzeća sa “Politikom a.d.”, nekadašnje stanje u “Politici” i uporedi sa današnjim.

Tiraž lista “Politika” je sada četiri puta veći u odnosu na 2000. godinu, prihodi su povećani za sedam puta, a plate za dva i po puta! Zajedničko preduzeće sa “Politikom a.d.” bi u toku 2004. godine imalo pozitivne poslovne rezultate da ih nisu „pojele” kursne razlike, zbog depresijacije dinara u toku te godine. Ali, ni to nas toliko ne zabrinjava, jer WAZ-ova poslovna strategija ne počiva, srpski rečeno, na “ubiranju kajmaka” preko noći, već je u pitanju jasna i pouzdana strategija usmerena ka dugoročnoj stabilnosti preduzeća, a samim tim i dobrih rezultata u toku dolazećih godina.

Što se uređivačke politike tiče, u ovom kontekstu bi bilo zanimljivo pomenuti da je bilo nekoliko pokušaja “spolja” da se postavi glavni i odgovorni urednik po ukusu određenih političkih krugova. Odlučnim stavom i principijelnim držanjem oba partnera – i “Politike a.d.” i WAZ-a – to je osujećeno.

Upravo zbog toga je deplasirano spekulisati sa tim da WAZ traži većinski paket akcija “Večernjih novosti” da bi se “mešao” u uređivačku politiku. To pitanje je ugovorom regulisano u svim dosadašnjim partnerstvima u jugoistočnoj Evropi, pa i u Srbiji. WAZ preuzima odgovornost u privređivanju, a domaći partner u uređivanju izdanja.

Što se tiče rukovodeće strukture “Večernjih novosti”, odavno je razgovarano na ovu temu, pa čak je ustanovljena i određena konsultantska relacija sa ciljem da se, između ostalog, omogući učešće WAZ-a u procesu privatizacije, naravno kada se stvore pravni i zakonski uslovi za to!!!

To su činjenice. Sve ostalo je prepušteno ocenama i procenama svih aktera koji su učesnici u ovom delikatnom i odgovornom poslu, a javnost će svakako znati da da svoj sud o svemu.

Dr Srđan Kerim,

WAZ-ov izaslanik za jugoistočnu Evropu