Arhiva

Ta lažna, ružičasta slika

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

To vas se ne tiče, omiljene su reči političara. Misle pri tom na svoj privatni život. Ali, kad se već o tome povede reč, raspričaju se kako su uzorni supruzi i roditelji, redovno posećuju crkvu i vode računa o ishrani. Znači, ipak nas se to tiče...

Koliko javnost ima uvid “u dnevne sobe” svojih političkih vođa, razlikuje se od regiona do regiona. Kim Čong-Il baš radi glancanja slike o sebi zapošljava celu armiju državnih propagandista. Vladimir Putin se ponaša u maniru zapadnih političara, ali pri građenju imiya ne propušta da koristi i iskustva svojih prethodnika – pre svega kada se radi o slici “jakog vođe”.

A kako je na Zapadu? Američke i britanske političke vođe navikle su na “njuškanje” medija i, više ili manje, zastupaju stav da je interesovanje javnosti važnije od prava pojedinca na privatni život.

U kontinentalnoj Evropi je donekle drugačije. Gerhard Šreder je dobio sudski spor protiv lista koji je izvestio o tome da boji svoju kosu.

Francuski zakoni o zaštiti privatnosti spadaju među najtvrđe na svetu. U njima su i paragrafi kao što je “pravo na sopstvenu sliku”, kojim se zabranjuje publikovanje snimka bilo koje osobe koja se sa tim striktno ne saglasi.

U Italiji je “božanski Silvio”, zahvaljujući svom medijsko-političkom uticaju, uspeo da iscrta svoj ružičasti autoportret.

Ono što je poznato o privatnom životu najmoćnijih ljudi sveta je, u svakom slučaju, daleko od toga da bismo zaista bili sigurni da nam je sudbina u pouzdanim rukama. Evo onoga što se o njima zna.

DŽORDŽ BUŠ

Mora da se izuva u kući

Na spavanje odlazi u 10, a ustaje u pola šest ujutro. Na poslu je oko sedam, nekada i ranije. Večeri provodi sa ženom Laurom, nekada pozovu i prijatelje. Pre spavanja okreće kanale na TV-u, najviše voli sport.

Tako je danas. A u mladosti je bio sklon raznim porocima, alkoholu recimo. Po nekim izvorima, čak je 1972. bio u zatvoru zbog posedovanja kokaina, ali policijskog izveštaja o tome nema. Wegovi drugari iz tog doba sećaju se da je žene menjao “kao na traci”. Dugo se nije smirio... Zahvaljujući uticaju svog oca uspeo je da izbegne Vijetnam.

Na alkohol je definitivno stavio tačku prilikom proslave 40. rođendana.

Veliki je vernik i redovno odlazi u crkvu.

Laura mu tepa “Buši”. Ipak, prva dama strogo vodi računa o redu u kući, pa najmoćniji čovek planete mora po domu da hoda izuven. Pravdajući se zbog “papučarenja”, u šali, govori da će se radije izuti nego da izbriše tragove usisivača.

Obožava lov svih vrsta. Jednom je greškom ubio zaštićenu vrstu ptice. Priznao je to pred kamerama i platio kaznu. Građani su taj gest ocenili kao postupak osećajnog čoveka.

TONI BLER

Sa banketa nosi hranu kučetu

To što je dobar deo privatnog života uspeo da sačuva od javnosti, Toni Bler može da zahvali samo supruzi Čeri. Sa njom se upoznao na svom prvom poslu, na kome se baš nije isticao, dok je ona bila izuzetno uspešna.

Bler se trudi da ostavi dojam izrazito porodičnog čoveka i njegovi saradnici se žale da sa njima nikada nije izašao “na čašicu”. Običaj da i prilikom zvaničnih banketa zatraži kesu sa ostacima hrane za svog psa, ne mora da bude samo gaf – plata premijera od oko 100 000 funti godišnje znatno je niža od sume koju zarađuje njegova žena.

U mladosti su ga zvali “Mik DŽeger”. Nosio je dugačku kosu i bio frontmen grupe “Ugldž Rumours” (ružne glasine, govorkanja). Revolt ga je, međutim, brzo prošao i upisao je prava. Verovatno se prisetio njih u leto 2000. godine, kada mu je policija dovezla pijanog sina Juana, neposredno pošto je predložio da se povećaju prava organa reda prilikom postupanja sa pijanim osobama.

U poslednje vreme bori se sa srčanom aritmijom i zbog nje se podvrgao i medicinskom zahvatu.

KIM ČONG-IL

Ženskaroš koji se plaši letenja

Nepredvidiv je. I neumoran. Obožava filmove, pre svega one “made in Holldžwood”. Voli društveni život, naravno, u krugu “proverenih drugova”.

Govore o njemu kao o plejboju, koji zna da uživa uz lepotice i vrhunska francuska vina. Ponekad u piću i pretera. Tako se severnokorejski vođa 2000. godine, tokom prijema u predsedničkoj palati u Pjongjangu, toliko opustio pod dejstvom alkohola da je pred Medlin Olbrajt otkrio jednu od najvećih tajni Severne Koreje: svoju krvnu grupu.

Vešt je manipulator, samoljubiv i prilično iskompleksiran. Pre svega zbog niskog rasta – zato i češlja kosu nagore i nosi cipele sa visokim potpeticama.

Priča se da je dobar, nežan otac.

Za većinu Severnokorejaca je pravi bog, veliki vođa, učitelj koji ima razu-

mevanje za sve, a čak ume i da proizvodi čuda. Takvim ga, bar, predstavlja svuda prisutna propaganda. Ni “božji dar” ga, međutim, nije oslobodio paničnog straha od letenja. Zato uživa u ribolovu.

GERHARD ŠREDER

Slab na žene i siročiće iz Rusije

Nemački mediji se tradicionalno ne bave mnogo političarima, ali o premijeru Šrederu se ipak dosta toga zna. Oženjen je po četvrti put, a upravo razvod sa trećom suprugom Hiltrud javnost je prilično dramatično proživela. Ogorčena supruga tada ga je opisala kao lakomog oportunistu i egoistu. Budući kancelar se ubrzo oženio 34-godišnjom novinarkom Doris Kepf, i s njom deli dom u Hamburgu, ukoliko nije u rezidenciji u Berlinu.

Prošle godine usvojili su siroče iz ruskog Petrograda, trogodišnju Viktoriju. I pored svih brakova, Šreder nema svoju decu. Grad u kojem je rođen najmlađi član porodice Šreder nije izabran slučajno – Petrograd je rodno mesto i Vladimira Putina, kojeg Šreder smatra za svog bliskog prijatelja.

Sitni skandal je 2002. izazvala novinska agencija DDP, kada je napisala da Šreder farba svoju kosu. Kancelar se upustio u boj sa agencijom i pobedio: osetljiva informacija nije potkrepljena činjenicama, odlučio je sud.

Prva dama Doris se trenutno bavi kreiranjem proizvoda za pse kućne ljubimce – od kostiju, do šampona, četkica za zube, pa čak i kalendara.

SILVIO BERLUSKONI

Vlasnik Italije

Toliko je uticajan da o sebi govori u trećem licu. Na primer: “Teško da mu je neko na svetu ravan.”

Wegov imidž u Italiji nije uopšte onoliko loš koliko bi se u svetu moglo pomisliti. Većinu informacija o njemu, naime, Italijani dobijaju preko medija koji su u njegovom vlasništvu. Svako zna da je to najbogatiji čovek Italije. Rezidenciju u centru Rima, blizu spomenika kralju Vitoriju Emanuelu, kupio je sam i na osnovu toga da li je pred njom parkirana limuzina svako zna da li se premijer nalazi u glavnom gradu.

Osim nje, poseduje vilu na Sardiniji, gde je na njegovom zemljištu sagrađena i replika grčkog amfiteatra, iz kojeg vodi tajni tunel do mora.

Wegova teleeminencija, kako ga, zbog posedovanja većine privatnih TV kanala, nazivaju, po drugi put se oženio sa plavokosom glumicom Veronikom Bartolini. Najviše vremena provode u Milanu, u vili sa 70 prostorija.

Prva dama se drži u drugom planu i tokom deset godina bila je u samo jednoj zvaničnoj poseti – u Moskvi. U jednom od malo datih intervjua otkrila je da se sa suprugom retko viđa i da Berluskoni ima običaj da u isto vreme obeduje i – telefonira.

VLADIMIR PUTIN

I dalje enigma

Činjenica o predsedniku Rusije je malo. Naravno, ako ne računamo u javnost pažljivo puštane priče koje o njemu grade imidž tvrdog čoveka tajnih službi i, uporedo, običnog pripadnika svog naroda. Na primer, priču da je u mladosti hteo da bude agent, ali je shvatio da to neće biti dok ne završi visoke škole... Ili onu da je umalo postao taksista. A svako je video snimak Putina džudiste.

“Pravi Putin” je, međutim, i dalje nepoznanica. I fotografije njegove dve kćeri su neka vrsta državne tajne – iz bezbednosnih razloga. Ni o svojim roditeljima nikada nije mnogo govorio – tek nedavno je otkrio da mu je majka umalo poginula tokom blokade Lenjingrada, a drugom prilikom je rekao da mu je pradeda radio kao kuvar u Staljinovoj dači.

U svakom slučaju, Putin je čovek koji zna svoj cilj. Verovatno zbog toga je i napravio “karijeru kao iz bajke”. Još osamdesetih godina je bio agent u Drezdenu, a ni njegovim zvaničnim biografima nije pošlo za rukom da poreknu da je spadao u “ne naročito istaknute” obaveštajce.

A šta o njemu govore drugi moćni političari? Bušu je, navodno, bilo dovoljno da ga pogleda u oči i da odmah vidi da je to “čovek kome se može verovati”. Bler ga je jednom opisao kao čoveka “koji za sebe i za svet želi ono najbolje”.