Arhiva

Priveden zbog imena

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Priveden zbog imena

Predsednik opštine Leskovac Gojko Veličković najavio je tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom u Strazburu, jer ga je prošle nedelje tamošnja policija zadržala na graničnom prelazu u Otoku. Razlog šestosatnog zadržavanja je optužba za ratni zločin, koju su hrvatske vlasti podigle protiv Veličkovićevog imenjaka, nekadašnjeg pilota JNA. Predsedniku opštine Leskovac u Hrvatskoj je otvoren dosije, uzeti mu otisci prstiju i slikan je sa brojem dosijea i zbog toga očekuje odštetu između pet stotina hiljada i milion evra. Uz objašnjenje da je do zabune došlo jer hrvatske vlasti nemaju o dotičnom pilotu nijedan drugi podatak osim imena, Veličković je pušten tek posle intervencije konzula SCG u Vukovaru Bojane Ristić i slovenačkog ambasadora u Briselu.

“U hrvatskoj policiji tražio sam dokument da sam priveden i zadržan i da mi je zabranjeno kretanje, ali oni nisu hteli da mi ga daju”, kaže Veličković za NIN.

“Ja sam u stalnom kontaktu sa konzulom Bojanom Ristić i očekujem da mi hrvatske vlasti dostave dokument o razlozima zbog kojih sam priveden i zadržan, i čim to stigne, pokrenuću postupak pred sudom” kaže Gojko Veličković, iako sumnja da će dokazni dokument uopšte dobiti.