Arhiva

Bankarska nagrada “Sagi”

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Udruženje banaka Srbije sa svojim partnerima preduzećem “Saga” i korporacijom “Microsoft” ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade (European Banking Tehnology Anjards) za tehnološko rešenje u bankarstvu, u kategoriji najboljeg rešenja u oblasti sistema kliringa i poravnanja.

“Sagino” rešenje (Srpska klirinška kuća, prema rečima generalnog direktora Gorana Đakovića, produkt je pameti i znanja zaposlenih na ovom projektu, uz tehnološku i finansijsku pomoć “Majkrosofta”. (Potrebno je da naša država pametnim i mladim ljudima pruži priliku da iskažu svoj potencijal, da sa svojim idejama i rešenjima izađu u svet, a ne da tuđa rešenja primenjujemo ovde dodao je Đaković.

Iz Udruženja banaka Srbije nadaju se da će dobiti šansu od Narodne banke da ovo rešenje primene u domaćem bankarskom sistemu, a posle ove prestižne nagrade očekuju da dobiju možda i neko domaće priznanje.

Za ovu nagradu, pored dobitnika konkurisale su finansijske institucije kao što su BNP Paribas, Rodžal Bank of Scotland, HSBC, Citigroup, Commerzbank, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Societe Generale, Barclays Capital, Visa Europe i drugi.