Arhiva

Bjelopoljski Bedem

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Posle Pariza, Banjaluke, Novog Sada, Herceg Novog i Bijelog Polja i posle prevoda na makedonski i italijanski, roman “Bedem” predstavljen je u sredu uveče i u Beogradu u UPC “Vuk Karadžić”.

Smestivši roman u rodno Bijelo Polje i u period Prvog srpskog ustanka, autor Mirko Rakočević, prema rečima kritike, “opominje da, iako davno prohujalo, vreme turske tiranije i dalje živo potresa naše nacionalno biće i svest ljudskom patnjom i surovim tragizmom kojima je označilo ove prostore”. Kritika “Bedem” naziva “freskom na kojoj je Rakočević narativno upečatljivo oslikao egzemplarne, tragične sudbine koje su se mogle desiti samo u takvim istorijskim okolnostima i koja, stoga, čuva u sebi puno znamenja i značenja davnog vremena i prostora”, a sam autor “Bedema” za NIN kaže:

- Abdi-paša, glavni junak romana, pravi bedem oko Bijelog Polja da bi ga sačuvao od ustanika, a završava tako što pravi bedem oko sebe i ostatka sveta zazidavši se u pećini u kojoj su sahranjeni njegovi preci. Bedem je tako priča o čoveku.