Arhiva

Dejo, Mašan dukljanski

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U crnogorskom ratu za nezavisnost nema neutralnih. Svi učestvuju, od Zećanina Mašana Buškovića koji ne može da zaradi dovoljno novca da plati struju do Dejana Savićevića, nekada jednog od najboljih i najplaćenijih fudbalera na svetu, sada predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore.

Dejan Savićević je, naime gostujući na podgoričkoj televiziji “Montena” objasnio kakvu sve štetu sport u Crnoj Gori trpi zbog zajedničke države sa Srbijom. Počev od njega lično, jer, kako je rekao, samo zato što je Crnogorac nije proglašen za šestu Zvezdinu zvezdu do crnogorskih fudbalskih klubova jer je rekao da je svaki drugi meč u našoj ligi namešten.

Zna Dejo da je toga uvek bilo i da će biti, priznao je da je i sam kao fudbaler “Budućnosti” pre 15 -20 godina igrao nameštene utakmice (zanimljivo rekao je da u “Zvezdi” nije odigrao nijednu nameštenu utakmicu) “ali da nije problem zažmuriti na jednoj, dve utakmice, ali je tragedija kad je od pedeset utakmica, bar dvadeset ili trideset dogovoreno”. Krivca za to, genije, kako su ga zvali dok je govorio na fudbalskom terenu, očigledno vidi u Srbiji jer je rekao da, ako na referendumu independisti ne dobiju, on se povlači jer neće moći da se izbori sa svim tim problemima. Nešto ranije, posle onog cirkusa u blatu zvanog “Budućnost – Zeta” Savićević je rekao da će od jeseni kada Crna Gora bude imala svoju samostalnu ligu sve biti regularnije.

Ni taj kontekst ipak ne smanjuje jačinu optužbi. Jer, potpredsednik Fudbalskog saveza SCG tvrdi da se većina prvenstvenih utakmica namešta i da ne sme da kaže ko to radi “jer ne želi da izgubi glavu”.

Zvezdan Terzić kaže da je Savićević donekle u pravu, da to jeste bilo tako u prošlosti, “možda u devedesetim godinama kada je ulica vodila fudbal” ali da je sada mnogo drugačije, iako su neki recidivi ostali. “Čak je Savićević u tom intervjuu rekao da je ovo najregularnije prvenstvo do sada, ali se sam upleo u neke izjave koje su same po sebi kontradiktorne. Gledajući iznutra, napredak u našem fudbalu je ogroman. Ko to ne vidi ili je neinformisan ili je zlonameran.”

I Ranko Stojić, fudbalski menadžer slaže se sa Terzićem. “To što Dejo priča to je bilo tako pre šest, sedam godina. Sada, direktnih nameštanja nema, nema više igre tri za tri, ovaj Savez je uspeo da prvenstvo učini regularnijim i na tome im čestitam. Ostale su još sudije, kao poslednja i najveća prepreka i ako Savez i tu sredi stvari imaćemo normalno ligaško takmičenje.”

Naš Savez jedini je uz italijanski uveo instituciju komesara za istrage. Naš komesar za istrage čije će ime ostati skriveno (iako su neki mediji već objavili da je to policijski general Mile Puzović) saslušaće i Savićevića povodom izrečenih optužbi, mada postoje informacije da Dejo neće pristati da bude saslušan kao što sada ne želi da govori za medije o toj temi.

Inače i u mnogim, kvalitetnijim, evropskim ligama aktuelne su priče o nameštanjima. U Belgiji se trenutno na informativne razgovore privode fudbaleri osumnjičeni za nameštanje, u Nemačkoj posle afere “Hojcer” otvorilo se pitanje nameštenih utakmica iz 1998. i 1999., u Italiji je, zbog dokazane nameštaljke Đenova iz prve poslata u treću ligu.

Kod nas, međutim Radojica Rajo Božović izjavi da je 1997. namestio utakmicu između “Mladosti” iz Lučana i “Budućnosti” da Podgoričani ne bi ispali iz lige i nikom ništa. U stvari, komesar za istrage saslušao je Božovića, ali bar prema informacijama koje su dospele u medije nije našao dovoljno elemenata za pokretanje istrage. A pri tom, Terzić kao predsednik FSS-a sugerisao mu je da ni ne saslušava gazdu “Zete”. “Moje mišljenje je da ne treba da se bavimo time šta je bilo pre devet godina, ja sam za to da se bavimo onim što se sada događa a ne vodom koja je davno prošla ispod mosta.”

Ranko Stojić kaže da tako nešto ne bi moglo da se dogodi u Evropi, da se tamo ide do kraja bez obzira da li se taj slučaj desio ove, 1997. ili 1977. godine. Pogotovo, indikativno je što taj čovek koji je nameštao pre devet godina i sada vodi “Zetu”, a brojni su sumnjivi rezultati njegovog kluba. Na primer, utakmice “Zete” protiv “Partizana” redovno su zanimljive; ili igrači jedne ekipe počnu sami od sebe da padaju po terenu ne bi li lakše primili gol kao prošlog proleća, ili dođe ishod koji se najviše plaća na kladionicama kao prošle jeseni. Zanimljive stvari dešavaju se i kada “Zeta” igra protiv čačanskog “Borca”, kad je igrala protiv već pomenute “Mladosti” iz Lučana itd. Zvezdan Terzić podseća da je vlasnik “Lavova” i predsednik Zajednice prvoligaša Aca Bulić pozvao sve koji unapred znaju rezultate da dođu u kladionicu i obogate se.

Momir Đurđevac, generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore kaže da o regularnosti treba da se izjasne pre svega oni kojih se to najviše tiče a to su klubovi tj. zajednica prvoligaša. “Na pauzi između prvenstava treba sa klubovima ozbiljno porazgovarati o tome, treba dati vremena i komesaru za istrage i onda kad skupimo sve informacije možemo govoriti o regularnosti.” Đurđevac iz razumljivih razloga nije želeo da komentariše izjave predsednika njegovog saveza Dejana Savićevića a kaže da je FSCG spreman za obe opcije posle 21. maja. “Ako bude izglasana nezavisnost igraćemo svoju ligu, ako ne bude nastavljamo zajedno i tu nema ničega nejasnog.” Nije im padalo na pamet, kaže da, pre referenduma poput šahovskog, atletskog ili rukometnog saveza Crne Gore zatraže prijem u esnafske evropske organizacije.

Budući da ćemo bez obzira na sve zajedno nastupati na Evropskom prvenstvu za mlade i svetskom, seniorskom prvenstvu nijedan od saveza nije razgovarao sa potencijalnim reprezentativcima o tome za koga bi igrali posle eventualnog razdvajanja dve članice državne zajednice.

“Srbija neće osetiti nijedan potres u slučaju odvajanja Crne Gore. Mi smo statut prilagodili eventualnim promenama, zna se kako će izgledati liga i ako Crnogorci ostanu s nama i ako odu. Izuzev Vučinića u A reprezentaciji nema nijednog igrača koji bi možda mogao da uzme crnogorski pasoš tako da razloga za brigu nemamo. Ipak, moj je cilj da svu tu priču stavim sa strane da bi se mirno okončalo prvenstvo i kup i da bi naše reprezentativne selekcije mirno otišle na takmičenja koja im predstoje”, kaže Terzić.

Na tim takmičenjima u Portugalu i Nemačkoj, prema rečima Zvezdana Terzića uz našu reprezentaciju biće i Dejan Savićević. “To je njegov stav i siguran sam da će biti uz nas. Bez obzira na ove izjave od kojih će najviše štete imati on sam, jer je izgubio podršku javnosti u Srbiji koja ga je obožavala. A to nije smeo sebi da dopusti.”