Arhiva

Frekvencija

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Davno jedna reč nije bila frekventnija nego reč frekvencija. Reč je o dodeli frekvencija postojećim i nepostojećim televizijskim stanicama.

Odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o dodeli frekvencija televizijskim i radio-stanicama ispale su veoma difuzne po svojim kriterijumima. Ogorčile su ne samo odbijene, već i ministra kulture i medija, a zaista i jeste u njegovoj nadležnosti da se sekira.

Reč frekvencija potiče od latinskog prideva freljuens – čest, učestao. Ima više značenja, od kojih je najopštije učestalost, često ponavljanje, a u nauci označava broj talasa (vibracija ili oscilacija) koje prolaze jednu tačku u jedinici vremena, kao što je na primer broj perioda naizmenične struje u sekundi. Recimo, A žica na violini vibrira 440 puta u sekundi.

Frekvencija o kojoj je u našoj javnosti u poslednje vreme toliko reči jeste vrsta radio i televizijskog sistema koji se bazira na učestalosti nosećeg talasa umesto na promeni amplituda. Time se došlo do metoda transmisije koje je lišeno “statičke” interferencije. Svugde se u svetu televizijskim i radio-stanicama dodeljuju frekvencije, jer na jednoj frekvenciji u jednom regionu ne mogu funkcionisati dve stanice.

Zbog opšteg haosa u ovoj oblasti naš etar je bio prezasićen sa 755 emitera (543 radio-stanice i 139 stanica koje emituju i radio i TV program). Bilo je krajnje vreme da se to sredi, ali su proizvoljne odluke Saveta RRA unele novu vrstu haosa koji je razumljiv kad se zna koliko ovi mediji mogu biti finansijski probitačni, a politički ubitačni. Novine, jedan srodni medij, unele su posebnu frku jer su objavile rezultate konkursa pre nego što ih je zvanično objavila RRA. Javnost je bila zapanjena što je frekvenciju dobila TV Avala koja ne postoji, a izostavljena je treća po popularnosti – BK televizija. Ovaj medijski košmar vrhunio je upadom policije u zgradu BK televizije i prekidom rada, zapravo prečestog emitovanja vesti o uskraćivanju licence. Ogorčeni zaposleni našli su se pred zgradom vlade, tog “zida plača” svih srpskih nezadovoljnika poslednjih godina.

Nastavak sledi... Očekuje se direktan prenos našeg haosa, čiji je amblematičan primer – haos oko frekvencija. Prenosiće ga oni koji prežive ili oni najhrabriji. Bar do upada policije. Lepa, zaista ugledna tranziciona demokratija!