Arhiva

Alijansa civilizacije

LJubinka Milinčić | 20. septembar 2023 | 01:00

Svako mora znati da je onaj ko pribegava teroru – neprijatelj Boga, rekao je glavni rabin Rusije Ben Lazar na Svetskom samitu verskih lidera održanom ovih dana u Moskvi. Sa njim se slaže 200 lidera svih religija iz celog sveta koji su tri dana pokušavali da pronađu način da te ideje što više približe društvu. U vrlo osetljivom trenutku, kad je religiozni terorizam ponovo glavna tema svih medija, samo nekoliko dana posle ubistva ruskih diplomata u Iraku, i dok se preti smrću otetom izraelskom vojniku, podržana je inicijativa Španije i Turske da se stvori međunarodna alijansa za borbu protiv terorizma, alijansa civilizacije.

Učesnike samita pozdravio je ruski predsednik koji ih je pozvao da uspostave međukonfesionalni dijalog kako bi se mogli suprotstaviti ideologiji ekstremizma koja zloupotrebljava osećanja verujućih. Putin je skrenuo pažnju da se savremeni svet suočava s novim pretnjama, s pokušajima da se unese razdor između hrišćanskog i muslimanskog sveta i na taj način zapravo izazove konflikt civilizacija sa katastrofalnim posledicama. “Ideolozima međunarodnog terorizma mora se suprotstaviti međukonfesionalni dijalog”, smatra Putin.

Cilj samita koji su mnogi govornici nazvali istorijskim nije bio rešavanje religioznih pitanja, već dijalog civilizacija. Susreti tako velikog broja visokih crkvenih zvaničnika različitih konfesija veoma su retki. Čak je i Vatikan, čiji su odnosi sa Ruskom pravoslavnom crkvom dosta složeni, u Moskvu poslao najveću delegaciju kardinala od svih koje su ikad viđene u ruskoj prestonici.

Zato su se na dnevnom redu našla sva pitanja koja u ovom trenutku brinu savremeni svet. Katolikos Gruzije govorio je o separatizmu, a poglavar Jermenske crkve o nedopustivosti genocida. Predstavnik Vatikana izjasnio se protiv zloupotrebe religije, posebno “kada se ona koristi kao razlog za mržnju i ubistva”; vrhovni muftija Sirije Ahmad Bahrein Hasun predložio je da samit zatraži zabranu proizvodnje oružja za masovno uništenje, dok je predsednik Saveta evangelističke crkve Nemačke, episkop Volfgang Huber, naveo primer Palestine gde se poštuju religiozne slobode koje moraju ležati u suštini svih sporova; američki rabin Artur Šnajer smatra da svi “Judeji, hrišćani, muslimani, budisti – moraju da pomognu svojim liderima da se bore protov mržnje u svetu, a da lideri, sa svoje strane, ne treba s visine da gledaju na ulogu religije u državi”.

Razgovor o uzajamnoj vezi između terora i religije nije nimalo jednostavan. U globalnom svetu, gde informacija obiđe svet takoreći trenutno, dovoljna je jedna neoprezna ili reč izvučena iz konteksta, pa da plane požar sukoba na etničkoj ili religioznoj osnovi. Najbolji primer za to su sukobi između policije i migranata u Francuskoj, ili pogromi posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Zato nije čudno što se razgovor na samitu svodio uglavnom na poznate fraze.

Sva ta politička korektnost, naravno, skriva u sebi toliko puta pominjane “dvostruke standarde”. Za većinu ljudi odnos prema terorizmu zavisi od političke situacije u ovoj ili onoj zemlji. Što je za jedne terorizam, za druge je čin otpora... Zato se opšte fraze i pominjanje miroljubivih principa na kojima se zasniva svaka religija samo delimično tiču problema i malo je verovatno da ga mogu rešiti.

Uprkos tome, nije na odmet imati na umu činjenicu da su učesnici Svetskog religioznog samita uznemireni činjenicom da se savremeni svet odriče religioznih vrednosti, i da se “duhovni vakuum vrlo brzo ispunjava i netrpeljivošću koja rađa terorizam”.

Pronaći i uništiti

Specijalna grupa tajne službe “Zaslon” (u prevodu – zaklon, zaštitnica) dobila je zadatak da sprovede Putinovu presudu ubicama ruskih diplomata u Iraku. O tome kakva punomoćja ima ova grupa od 300 specijalaca formirana 1998. godine kao specijalno odeljenje Obaveštajne službe Rusije, govori i činjenica da ona o svojim dejstvima ne mora da obaveštava javnost, pa čak ni druge tajne službe. Odgovorna je direktno predsedniku. Tako se može desiti i da ispuni Putinovo naređenje a da se o tome ništa ne sazna.

“Pronaći i uništiti”, zadatak koji je Putin dao “Zaslonu” veoma je težak, ali nije nemoguć. Ruske tajne službe imaju veliko iskustvo rada u muslimanskom svetu. Znaju da se više ni tamo ne ratuje za “svete ciljeve”. “Ne treba verovati onome ko drži Koran u jednoj ruci, a pištolj u drugoj”, kaže izreka. Dakle, ratuje se za novac. I za onoga ko da više. Zato je već pokrenuta inicijativa među ruskim oligarsima za stvaranje fonda za pomoć oficirima koji se po naređenju Putina budu bavili uništavanjem terorista. Tajne službe imaju i veoma razgranate obaveštajne mreže u Iraku što, na prvi pogled, garantuje ispunjenje Putinovog naređenja, ali zbunjuje činjenica da za gotovo tri nedelje koliko su diplomate držane kao taoci, te iste službe nisu uspele da otkriju ne samo gde su, nego ni ko ih je oteo.

Sada se, međutim, veruje da Putin ne bi izdao takvo naređenje da već ne zna koga i gde treba tražiti. Neki su, čak, ubeđeni da je informaciju dobio od saudijskog princa sa kojim je razgovarao neposredno pre nego što je objavio svoju odluku o kažnjavanju ubica.

Veruje se da će “Zaslon” delovati po pravilima izraelskog MOSAD-a – uz pomoć novca i ubacivanjem agenata u neprijateljske redove pronaći će gde su ubice (najverovatnije već odavno van Iraka), a onda izvesti napad dirigovanom raketom.