Društvo

"Uhapsili su me pet dana pre izbora, ceo proces je montiran": Ispovest Branislava Halaseva

Vuk Z. Cvijić | 18. oktobar 2023 | 15:42
"Uhapsili su me pet dana pre izbora, ceo proces je montiran": Ispovest Branislava Halaseva
NIN / Oliver Bunić

Branislav Halasev, pomoćnik načelnika Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Pančevo, bio je ovlašćeni predstavnik u Beogradu opozicione koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije na izborima 2022, ali je uhapšen u završnici kampanje, pet dana pred izbore. Do sada nije javno istupao, jer se, kaže za NIN, plašio za bezbednost porodice i sebe. Sada je odlučio da ispriča šta mu se dešavalo, jer želi da mu se sudi po zakonu, u postupku koji je poveden zbog navodne zloupotrebe položaja dok je obavljao dužnost pomoćnika načelnika u pančevačkom zatvoru.

„Nadao sam se da će krivična prijava biti odbačena i da će institucije, pre svega tužilaštvo, raditi svoj posao u skladu sa zakonom i nezavisno od politike“, navodi i ističe da mu je ceo postupak montiran i da je to učinjeno zbog njegovog ulaska u politiku, na šta je imao zakonsko pravo. Ovo je njegova ispovest:

Učestvovao sam u šetnjama i građanskim protestima nakon prebijanja Borka Stefanovića. Onda sam bio među osnivačima Stranke slobode i pravde (SSP). Verovao sam da je moje pravo i garantovana sloboda da javno iskažem svoj politički stav, a moja puna politička aktivnost vezana je za kampanju opozicione liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, koja je počela u novembru 2021. Učestvovao sam u radu beogradskog odbora SSP i neformalno kontrolisao koordinatore svih beogradskih odbora tokom čitave kampanje, do pred sam njen kraj. Osnivač sam odbora za bezbednost u SSP i predsedavao sam tom odboru februara 2022. Tokom blokiranja mosta Gazela u decembru 2022. na ekološkim protestima pojavila se fotografija u svim dnevnim novinama na kojoj se vidim iza predsednika SSP Dragana Đilasa i potpredsednice Marinike Tepić. Nakon toga dobijam informacije da sam glavna tema kod mene na poslu u Zavodu. Dobijam informacije da BIA počinje da nadzire moje aktivnosti. Saznajem da mi je otvoren dosije u BIA iako sam neosuđivan i nikada nisam imao nikakav krivični postupak.

"U stan mi je upalo 16 pripadnika MUP"

Nastavio sam da se stranački angažujem i učestvovao sam svakodnevno u predizbornoj kampanji beogradskog odbora SSP-a. Bio sam pripadnik centralnog Izbornog štaba koalicije Ujedinjeni do trenutka hapšenja. Takođe sam bio i ovlašćeno lice cele koalicije za predsedničke i parlamentarne izbore i mejl sa mojim imenom i prezimenom je poslat izbornim komisijama svih beogradskih opština 21. marta 2022. Tako su moje ime videli i predstavnici vlasti. Uhapšen sam osam dana kasnije, 29. marta 2022, u samoj završnici izborne kampanje. Izbori su bili samo pet dana kasnije, 3. aprila.

U stan u kojem sam bio sa suprugom i troje maloletne dece upalo je 16 pripadnika MUP-a iz Interventne brigade i Uprave kriminalističke policije (UKP). Taj upad u stan i hapšenje pred troje dece je užasno iskustvo. Morali su da budu daleko profesionalniji i humaniji, jer čak i krivična dela koja su mi se stavljala na teret ne zahtevaju da prilikom intervencije policajci budu sa automatskim puškama, fantomkama i pancirima. Dolaze po mraku sa baterijskim lampama, kao da traže kriminalca a ne svog kolegu. Mada, kakvo smo drugo postupanje policije mogli da očekujemo kada je u tom trenutku ministar unutrašnjih poslova bio Aleksandar Vulin?

Rekli su mi i da imaju nalog za pretres i pitali da li imam nešto nedozvoljeno u stanu. Pitali su i za novac. Naravno da nisam imao ništa nedozvoljeno. Ni novac. Odmah su pretresli ceo stan, zatim su me odveli u službene prostorije u KPZ Pančevo, koje su takođe pretresli. Nakon toga su me sproveli u sedište odeljenja UKP-a za korupciju u zgradi bivšeg SIV-a u Beogradu. Tada mi uručuju rešenje o policijskom zadržavanju od 48 časova, bez obavljenog razgovora sa mnom. Kako sam pre rada u Zavodu bio 10 godina policajac, znam da je procedura da se prvo obavi razgovor. Tada sam shvatio da je sve unapred organizovano, pa čak i da je unapred napisana i krivična prijava protiv mene. Kada su mi predali rešenje o policijskom zadržavanju imao sam uvid u osnovne navode zašta su me sumnjičili – za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem. Posle tog uručenja odvode me u policijsku stanicu Novi Beograd. Tu sam bio do sutra ujutru, kada su po mene došli pripadnici UKP-a i odveli me na saslušanje u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva, koje vodi Nenad Stefanović.

"Satima su me držali u samici"

Tek tada shvatam šta mi sve stavljaju na teret, jer je moje saslušanje trajalo satima. Prijavio me pritvorenik u KPZ Pančevo, koji je nešto kasnije bio osuđen za ubistvo, ali mu je kazna smanjena sa sedam na pet godina. On je navodno tokom šetnje u zatvoru od drugog pritvorenika čuo da sam mu ja tražio novac a da on zauzvrat može da ostane da izdržava kaznu u našem Zavodu. To je inače nemoguće, jer nije u mojoj nadležnosti i ja o tome ne mogu da odlučujem. O premeštaju zatvorenika i pritvorenika isključivo odlučuje direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde. Jedino on potpisuje takva rešenja. Direktor je tada bio, a i sada je, Dejan Carević.

Nakon saslušanja satima me drže u samici pritvorske jedinice u Palati pravde. Tek uveče oko 20.30 mi uručuju rešenje o određivanju pritvora, kao da su se dogovarali kako to da izvedu, jer nisu imali pravni osnov. Tada sam sproveden u zatvor u Bačvanskoj ulici, takozvani CZ. Tamo sam bio narednih 30 dana. Pritvor mi je određen da navodno ne utičem na svedoke, na dvojicu zatvorenika u KPZ Pančevo. A pošto sam odmah i suspendovan, sve i da sam hteo, nisam mogao da odlazim na posao i da sam bio na slobodi. Nije mi jasno kako sam mogao da utičem na njih u zatvoru, a ne mogu ni da ih vidim.

Iako sam radio celu opozicionu kampanju, nisu mi čak ni omogućili da glasam u pritvoru, uz obrazloženje da sam nedavno priveden, da navodno nije bilo vremena i da nisu stigla dokumenta za mene. Tada nisam želeo da se obratim medijima, jer sam se brinuo za bezbednost, i porodice i sopstvenu. Kada su me uhapsili kao da sam okoreli kriminalac, video sam da su spremni na sve. Mislio sam da će mi biti još gore ako se obratim javnosti. Nismo formalno živeli u komunističkom sistemu u kome je opoziciona aktivnost zabranjena, pa su morali da mi „prišiju“ nešto drugo. Moje radno mesto je takvo gde su lako mogli da nađu ljude koje će da ucene, jer svako ko je u zatvoru ima samo jednu želju - da što pre bude na slobodi. To sada, nažalost, znam i iz ličnog iskustva.

Nadležni tužilac Nenad Minić nije mi omogućio da budem prisutan tokom ispitivanja svedoka, uz obrazloženje da ću i svojim prisustvom uticati na njih. Prisustvovao je moj advokat Miodrag Vuković, koji je morao da mi dostavlja izjave svedoka da se upoznam sa predmetom. Nakon sastanaka sa advokatom u pritvoru shvatio sam da je ceo postupak protiv mene montiran i da je razlog za to osveta, jer sam kao državni službenik bio u opoziciji, na šta po zakonu imam pravo.

Indikativno je da me prijavio pritvorenik za dela koja su se navodno dogodila u junu 2021, a on me prijavio osam meseci kasnije, baš u finišu predizborne kampanje. Ispada da sam postao „kriminalac“ baš kada sam se politički angažovao. Nikada me bilo ko drugi nije prijavio tokom cele karijere za bilo šta, nego baš sada kada sam se aktivno uključio u opozicionu politiku. A tog zatvorenika, koji je samo navodno čuo od drugog da sam mu nešto nudio, zastupa baš advokat Vladimir Đukanović. To je vrlo indikativno, jer je Đukanović poslanik SNS-a i uključen je u sve afere, od Jovanjice do Dijane Hrkalović, a važi i za nekog ko ima uticaja na ceo pravosudni sistem. Tom zatvoreniku koji je inicirao postupak protiv mene u januaru 2023. skraćena je kazna za krivično delo ubistva sa sedam na samo pet godina zatvora. Ubrzo posle toga dobio je i povlašćeni status – poluotvoreni tretman u KPZ Pančevo.

On je, osim optužbi na moj račun, pripadnicima UKP-a izneo i niz očiglednih banalnosti vezanih za politiku. Na primer, navodio je za mene da se ne slažem sa politikom Aleksandra Vučića. Rekao je: „Halasev je navodno izjavio i da Vučića ne mogu da pobede na izborima, ali da mogu da ga uklone i hvalio im se kako su njegovi drugari iz Žandarmerije prebili Vučićevog brata Andreja.“ On je naveo u svom iskazu da je navodno to čuo od drugih zatvorenika. Inače, na poslu nikada nisam pričao o politici. A žandare koje on spominje nikada nisam upoznao, jer su oni, kako navode mediji, iz Niša.

NIN/Oliver Bunić
NIN / Oliver Bunić

Drugi zatvorenik koji se naknadno priključio da me tereti je pravosnažno osuđeni narko-diler. To je onaj koji je ovom koji je inicirao postupak navodno rekao da sam mu tražio novac da ne bude premešten iz KPZ Pančevo. Taj je premešten u KPZ Sremska Mitrovica, što je dokaz da mu ništa nisam učinio. Pri tome mi se uopšte i ne stavlja na teret da sam uzeo novac ili stekao bilo kakvu imovinsku korist. Taj što je premešten me u svom iskazu tereti da sam ga informisao da mogu da mu završim rešenje koje bi mu omogućilo da ostane da izdržava kaznu u KPZ Pančevo, kao i da je imao pogodnosti da telefonira iz zatvora. Nikako nisam mogao da ga uveravam da mogu da mu omogućim da ostane u KPZ Pančevo. Samo sam ga informisao na koji način može da ostvari to pravo, da pošalje molbu direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću. O toj proceduri sam obaveštavao i sve ostale pritvorenike, koji su imali isti zahtev. Sam direktor Carević je kao svedok u istrazi negirao da me uopšte poznaje i rekao je da nikada od njega ništa nisam zahtevao. Što se tiče telefoniranja, taj pritvorenik je za to imao odobrenje Višeg suda u Beogradu i to pravo je ostvarivao i tokom boravka u pritvoru u beogradskom CZ-u.

Tokom istrage u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dokazano je da nema elemenata krivičnih dela koji mi se stavljaju na teret, ali je uprkos tome u junu 2023. nadležni tužilac Nenad Minić podneo optužni predlog i suđenje je zakazano za 18. oktobar u Višem sudu u Beogradu. Predmet je dodeljen predsedniku veća sudiji Ljudmili Miljković. Optužnica se zasniva samo na rečima pravosnažno osuđenih - ubice i narko-dilera. To je bilo za šefa Višeg javnog tužilaštva Nenada Stefanovića, kadra SNS-a, dovoljno za nastavak mog progona, jer je intencija onih koji su organizovali ovaj montirani proces da me kazne, diskredituju i ponize.

"Želim da mi se sudi po zakonu"

Sada sam se odlučio da javno istupim i sve ispričam, jer sam se nadao da će krivična prijava biti odbačena i da će institucije, pre svega tužilaštvo, raditi svoj posao u skladu sa zakonom i nezavisno od politike. Nažalost, nije bilo tako i sada sam zabrinut za svoju profesionalnu karijeru i egzistenciju porodice, jer tužilac zahteva u optužnici kaznu zatvora od najmanje godinu dana. A poznato je da kada radite u sistemu bezbednosti i ukoliko ste osuđeni na takvu kaznu, više ne možete da se zaposlite. Diplomirao sam na Defektološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, diplomirani sam specijalni pedagog, radio sam u MUP-u deset godina i četiri godine u Ministarstvu pravde. Nikada nisam disciplinski kažnjavan, već sam za tih 14 godina samo nagrađivan. Sada sam suspendovan od trenutka kada mi je određen pritvor i primam trećinu plate, koja je nedovoljna za izdržavanje petočlane porodice.

Želim da mi se sudi po zakonu, a ne da politika utiče kao do sada na tok postupka. Verovao sam da je ovo slobodna zemlja, da su naša prava zagarantovana i da bavljenje politikom nije krivično delo. Tačno je da sam se bavio politikom, ali nisam počinio nikada nijedno krivično delo. U politiku sam ušao jer se ne slažem sa onim što vlast radi. Naročito se ne slažem sa politikom vlasti da postavlja na važna mesta nekompetentne ljude koji nemaju ni znanje, ni obrazovanje, ljude bez profesionalnog i životnog iskustva. To sam nažalost video i u ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova. Ni sada se ne kajem što sam ušao u politiku, iako je visoka cena koju sam platio i koju plaćam zbog prijateljstva sa Draganom Đilasom. Mislim da svi imamo pravo na svoje slobodno političko uverenje i izbore, a smatram i da je moj opozicioni stav o ovoj vlasti ispravan. Verujem da možemo da učinimo da Srbija bude bolje mesto za život svih nas. Ona ne sme više da bude mesto gde će se ljudima uništavati životi i karijere samo zbog drugačijeg političkog mišljenja.

Advokat Miodrag Vuković: Svedok hteo da sudi

Advokat Miodrag Vuković, branilac Branislava Halaseva, kaže za NIN da njegov klijent nije izvršio krivična dela koja su mu stavljena na teret, kao i da to ne kaže kao njegov branilac, već navodi da takav zaključak proizlazi iz činjenice da nema dokaza koji na to upućuju. „Naravno da ja ovde neću analizirati dokaze koje je tužilaštvo priložilo jer ćemo to raditi na pretresu pred sudom, ali daću vam samo jedan primer. Tužilaštvo zastupa tezu da je Halasev izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, koju pretežno temelji na iskazima svedoka. Jedan od svedoka, koji nema nikakvih neposrednih saznanja, a na čijem je iskazu praktično i iniciran ovaj krivični postupak, kaže, pored ostalog, i sledeće: `Ovog čoveka (Branislava Halaseva) treba uništiti fizički i psihički za primer drugima`. Da li svedok koji ima takav stav prema čoveku protiv koga svedoči može biti objektivan i nepristrasan, i da li se takvom svedoku može verovati? Po istinu su najopasniji oni svedoci koji žele da sude, a onaj kome je zaista stalo do istine nikada se neće pozivati na ovakve svedoke“, kaže advokat Vuković.

On navodi da je njegov utisak da se u Srbiji ustalila praksa da se nekritički i olako ulazi u krivični progon, pre nego što se objektivno sagleda kvalitet raspoloživih dokaza. „To pokazuje i ovaj slučaj. Onaj ko donosi odluku o pokretanju krivičnog postupka često gubi iz vida da će se onome protiv koga se takav postupak pokreće, zauvek kompromitovati i promeniti život, urušiti profesionalna karijera i slično, nezavisno od činjenice što će sud na kraju možda i doneti oslobađajuću presudu. Istovremeno su se kod nas pojavile i neke druge anomalije koje su postale `nova normalnost`, samo zato što smo se mi na njih navikli. Ne vidi svako problem u tome kada predstavnici vlasti, sa stranica tabloida, komentarišu pojedine krivične postupke koji su u toku, ili kada dovode u sumnju pojedine odluke u takvom postupku. Ovakvim javnim porukama svesno se grade očekivanja da će se takvi postupci okončati politički poželjnim odlukama. Zato svaki vid političkog uplitanja, odakle god on dolazio, predstavlja najveću opasnost za krivični postupak“, kaže advokat Vuković.