Društvo

AP: Srbija vraća obavezno služenje vojske u vreme eskalacije tenzija na Balkanu

Beta | 4. januar 2024 | 16:11
AP: Srbija vraća obavezno služenje vojske u vreme eskalacije tenzija na Balkanu
TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (HO)

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je potrebno ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka, u vreme kada se nastavlja eskalacija tenzija na Balkanu, izvestila je američka agencija AP.

Agencija prenosi navode Ministarstva da je predlog za služenje vojske do četiri meseca sačinjen "u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava".

Usled nastojanja da profesionalizuje oružane snage, Srbija je suspendovala obavezno služenje vojske 2011. godine, ali sada deluje da je blizu odluke o njegovom vraćanju, posle duge kampanje u prilog tome, bez obzira na zabrinutost da vlada neće lako naći novac za finansiranje masovne obuke, navodi AP.

Tenzije su visoke na Balkanu, gde je 1990-ih došlo do krvavog raspada Jugoslavije, navodi AP i dodaje da su one pretežno vezane za "bivšu srpsku pokrajinu Kosovo, čiju nezavisnost, proglašenu 2008. godine, ne priznaju Srbija i saveznici Rusija i Kina".

Iako je formalno neutralna, srpska vojska održava bliske veze sa Rusijom, odakle nabavlja većinu naoružanja, uključujući borbene avione i tenkove, piše američka agencija.

U tekstu se dodaje da Srbija takođe održava srdačne odnose sa NATO-om, čije su mirovne snage stacionirane na Kosovu od 1999. godine, "kada je zapadna vojna alijansa intervenisala da zaustavi krvavi obračun Beograda sa separatistima, kosovskim Albancima".

Još jedan nestabilan region je Bosna i Hercegovina, "gde separatistički lider bosanskih Srba (Milorad Dodik) preti da će proglasiti nezavisnom polovinu Bosne koju kontrolišu Srbi i da će je ujediniti sa susednom Srbijom", navodi AP.