Društvo

ZLF traži hitnu istragu zbog hakerskog napada na EPS: Da li su ugroženi lični podaci građana Srbije

FoNet | 19. januar 2024 | 14:39
ZLF traži hitnu istragu zbog hakerskog napada na EPS: Da li su ugroženi lični podaci građana Srbije
PROFIMEDIA / bennphoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Zeleno-levi front (ZLF) saopštio je danas da zahteva hitnu istragu i odgovornost svih koji su doveli do kompromitovanja ličnih podataka građana Srbije, nakon hakerskog napada na sistem Elektroprivrede Srbije (EPS), kada je objavljeno 34 gigabajta podataka koji su dostupni svima na internetu.

Zbog svega toga, velikom broju građana kasne računi za struju, navodi se u saopštenju ZLF. Iz te stranke tvrde da je "nakon svakodnevnih zloupotreba sistema sa ličnim podacima političkih protivnika i za vlast nepodobnih građana, partijsko zapošljavanje nesposobnih kadrova danas omogućilo da se ličnim podacima građana slobodno manipuliše na globalnom nivou".

Oni su pozvali v.d. generalnog direktora EPS Dušana Živkovića, kao i druge nadležne da se konačno obrate javnosti i odgovore da li je EPS platio hakerima traženi iznos za vraćanje kompromitovanih podataka, kao i koji su podaci građana Srbije ugroženi.

Isto tako, iz Zeleno-levog fronta traže odgovore na pitanja ko će snositi odgovornost za takav propust i na koji način, kao i kakav je plan da se tako nešto ne ponovi i kako će se dalje čuvati podaci građana Srbije. Osim toga, ZLF zanima sa li su tužilaštvo, Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuli istragu povodom svih tih stvari.